At beskrive en vin i denne kvalitet på vinstokke fra 1902, er en opgave, der ikke yder vinen retfærdighed. Og det er synd, for den skal opleves… Det er 100 % Carinena med 120 år på bagen fra Sandra Doix - 6. generation af den sagnomspundne Doix-familie, der har stået bag den ca. 3.000 kroner dyre 1902-vin fra samme mark.
En seriøs vin med stor dybde allerede. Mørk frugt, peber, enormt kompleks med mange lag. Det er vildt at forestille sig, hvor imponernede den bliver, når den mørke frugt, den intense Llicorella-mineralitet, de 14 mdr. på fransk fad og syren integreres endnu mere i hinanden over tid. For den er allerede utrolig.
Mine noter fra vingårdsbesøget går som følger: “Så intens, så mørk, så frisk, så smooth. Mørk som natten, helt tæt. Mineralsk.” Det lyder simpelt, men de fattige ord understreger nok blot, at vi var overrumplede af en vinoplevelse, der endnu har til gode at blive overgået.
Vi forstår hvorfor 1902 fra Mas Doix er dyr, for vin fra den mark med den alder kun altså noget, og Sandras 2019 her har allerede fået 96-98 point hos Hudin, 95 point hos Decanter og 4,4 på Vivino.
En virkelig eminent Priorat-oplevelse med tydelige Llicorella-mineralitetsundertoner, der giver vinen en stærk ryggrad og en langt liv, hvis du da kan lade den være… Vi havde svært ved det under besøget.
“It’s for drinking” fortalte Sandra Doix os om vinen på vores besøg i Priorat. Og hun har ret. På trods af sin unge alder for en Priorat (2020) er det allerede nu en dyb Priorat med intense røde frugtnoter, lakrids og god syre. Og den bliver kun bedre herfra.
Sandras marker ligger højt i Priorat og er påvirket af Middelhavet, så hun formår at holde en kølig tone i vinen, som ellers i området til tider kan blive for voluminøs.
Der er bestemt et vedholdende tannin-bid i vinen, men allerede med en god runding, der gør den en yderst interessant og behagelig oplevelse.
Drik den nu til mad, eller lad den ligge de næste mange år - den høje syre og tanninniveauet gør, at den også er uhyre interessant om 10 og 20 år.
96 point fra Decanter (2019-årgang)
Oplev noget af det ypperste indenfor Chianti Classico: Millennium LOSI Gran Selezione fra 2013. Her kan du lade dig forføre af et lille mesterværk. Vingårdens ypperste enkeltmarksvin, og det fornemmer man.
Vinen fremstilles kun i de bedste årgange og lagres i 36 måneder på egefade. Resultatet er en elegant, dyb, aromatisk, fin og kompleks bouquet med nuancer af blomme og balsamico, der indkapsler essensen af Chianti Classico.
Det er en vin, der frister med sin fløjlsbløde struktur og lange finish. Et fantastisk selskab med 10 år på bagen allerede. 4,1 på Vivino og 92 Wine Enthusiast i 2012-årgangen.
Outstanding vin produceret i beskedne 300 eksemplarer. Det er skinmaceret hvidvin/orangevin på 41 % Treixadura, 34 % Albariño og 25 % Godello.
Ingen intervention her, men en yderst velstrukturet og volumniøs orangevin, hvor den markante kompleksitet tæmmes af krydrede frugtaromaer i den ikke-frugtsøde retning. Her er både klassisk citron, appelsin, men det hele bindes sammen af sarte, bitre noter.
Vinen kommer fra den “varmeste” del af Ribeira Sacra, og er en virkelig fornøjelse med sin fine kombination af volumen som følge af produktionsmetoden og den spillevende syre pakket være et intelligent drueblend (og Antonios visionære hoved, selvfølgelig).
En helt fantastisk nyskabende oplevelse fra Ribeira Sacra, du ikke må snyde dig selv for, hvis du har en forkærlighed for det nye Spanien. Produceret i 300 eksemplarer.
Labyrinten.. Topvinen fra Vina Ane produceret i 850 eksemplarer i de bedste år. 4,5 på Vivino - det er kærlighed ved første slurk for de fleste.
Det lyder måske overdrevet for nogle, men det her er bare så afsindigt høj klasse fra Vina Ane. Igen. Igen. År efter år vinder El Laberinto priser i Spanien, år efter år vurderes den langt over 4,0 på Vivino. Vi er betagede. Velkommen til Labyrinten. Velkommen til den absolutte top af Rioja.
Du får en vin med en svært beskrivelig næse med lag, på lag, på lag af mørke bær- og frugtnoter. Velmodne blåbær, brombærcoulis, friske solbær, tør lakrids, våd muldjord og cedertræ. Den skal opleves.
Stor volumen, et strej af sødme, stor friskhed, fløjsblød som få, intens og kompleks. En vin der vil blæse selv den største vinelsker bagover med sin elegance og smag.
El Rapalao-vinen er Peiques nye "Grand Cru"-topvin fra El Rapalao-marken. "Grand Cru" udnævnelsen er Raul Perez' idé, og han har sammen med DO Bierzo udvalgt 7 vinmagere, der kan lave officiel El Rapalao-vin.
Vinmarken er vestvendt, og var tilbage i tiden, hvor store mængder prægede vinbranchen, ikke meget bevendt, fordi udbyttet var for lavt. Men i dag er marken ideel for den nye stil i Bierzo med lavere ekstraktion og lettere vine.
Og hvilket selskab Peique er kommet i her. Raul Perez udtaler at "I wanted this land to be farmed by people close to me and with a similar winemaking philosophy,"
Det er vin på 100 % Mencía fra 80 år gamle vinmarker i Valtuille de Abajo i 550 meters højde. Vinfremstilling sker ved traditionel trampning af 1/3 af druerne og lettere tørring af 2/3 for at give en helt ny intensitet til druerne - større dybde er konsekvensen. Stor frugtprofil, intens mineralitet og den klassiske Bierzo-syre.
Vinen her er spontangæret i 500 liter franske egetræs tønder, hvorefter vinen lagrer på samme tønder i 12 måneder.
God fornøjelse med Bierzo Grand Cru.
Et Priorat'sk home-run, kan vi godt tillade os kalde den her. Blandt de absolut bedste (og mest bekostelige) Priorat-flasker overhovedet produceret i kun 500 eksemplarer.
La Pujada er 100% cariñena fra vinstokke tilbage fra 1927! Smagen og intensiteten, som stokkene har samlet fra Priorats jord i næsten 100 år, bevares fuldkommen gennem den biodynamiske og naturlige produktion.
Det er lækker, moden frugt, søde krydderier, der matcher krydderurter i vinmarken, urter i næsen og en balanceret palette med velintegreret tanniner, god syre og fløjsblød mundfornemmelse.
Vinen fermenteres med det naturligt forekommende gær, og under den 3 ugers lange gæring er det kun tyngdekraften som får lov at bevæge vinen. Derefter 18 måneder på franske egefade med blid omrøring.
Et absolut mesterværk. 4,4 på Vivino.
Top 3 af Spaniens bedste vine (Guia Penin, 2014-årgang)
"Best Spanish Wine" i 2015-årgangen på London Wine Competition.
Kraftfuld, afbalanceret og tidløs Bobal-rødvin fra Ribera del Jucar på stokke fra ca. år 1900. Enormt koncentreret vin med stor fylde og uhyre præcision.
Her spoler vi tiden tilbage til år 1900, hvor rødderne til Bobal-stokkene blev plantet. En hel anden tid i Ribera del Jucar i Spanien, og i dag synes det som et lille mirakel, at de (i princippet) alt for lavtydende stokke har fået lov at overleve. Men det har de heldigvis, og nu kan du smage med på Bobal-vinen her, der har sat druer i mere end 120 år.
Du vil finde moden rød og sort frugt på en bund af krydderurter. Præcis vin med stor men raffineret volumen, hvor du finder friskhed og polerede, men tilstedeværende tanniner. 20 måneder på franske egetræsfade har tilført struktur, og samtidig blødgjort helhedsindtrykket.
Det er Bobal i kvalitet, der matcher (eller overgår) Bruno Murcianos topvin, La Bruna.
En autentisk og unik mulighed for at smage Verdejo fra før kloningen fandt sted. Vinen laves af druer fra en 0,2 ha vinmark med 35 årige vinstokke, der er skud fra gamle uklonede Verdejo. Med kun 550 flasker produceret er det en ægte håndlavet proces. Druerne er endda fodtrådte som i gamle dage.
Du får en mere seriøs udgave af den moderne Verdejo, hvor aromaen styres af fennikel, græs og nuancer af moskus. Ganen er frisk og smagfuld, og balanceres af et års lagring på franske egefade.
Dette er en hvidvin, som kun kan eksistere, fordi Esteban søger og fremelsker det unikke og skæve. Det er en utrolig god vin samtidig med at være en spændende rejse til Spaniens fortid.
Enkeltmarksvin på Albillo Real plantet af Esteban selv. Certificeret økologisk og manuelt høstet med biodynamiske metoder. Alt ved denne vin oser af Esteban Celemíns eksperimenterende og dedikerede energi. Fra hvordan marken blev plantet, til hvordan planterne plejes, er alt nøje tilrettelagt som et stort laboratorieforsøg. Og forsøget har i den grad båret frugt!
Aromaen er kompleks og forfriskende med citrus og nødder i front på et bagtæppe af blomster og gule blommer. Den fyldige mundfølelse tilføjer cremet tekstur med nerve og friskhed. En lækker kalket mineralitet peger mod en finish med en bitterhed, som er mesterligt balanceret af 11 måneder på franske egefade.
Det er på en og samme tid en uhyre moderne hvidvin, som trækker Albillo Real frem til nutiden, men som gør det med den største respekt og detalje for fortiden.
Sao del Coster imponerede os med deres Planassos lavet på cariñena fra 1940’erne. Vi smagte den stående midt på bjergskråningen, hvor de ældgamle cariñena-stokke står, og så forstår man, hvorfor den smager, som den gør.
Betagende elegant med lige dele intensitet fra de solbrændte stokke, friskheden fra bjergluften og duftprofilen domineret af stor frugt og en bagtæppe af bjergets krydderurter.
Og med 4,3 i score på Vivino kan vi ikke være de eneste, som er blevet blæst bagover. Det kan smages, at vinen er af absolut højeste skuffe i Priorat. Intens, moden frugt og fine tanniner.
Druerne høstes manuelt og kun om morgenen, for at opnå maksimal syre og kraft. Herefter gennemgår de igen en striks kontrol, drue for drue. Vinen ligger 18 måneder på franske egefade med blid omrøring.
Givet Sao del Costers høje standard og lave drueproduktion, er der kun lavet 800 flasker af Planassos 2015. Dette er ikke en vin, man kommer til at se igen!
Mata Los Pardos er en af de helt nye Peique-topvine - opkaldt efter netop Mata los Pardos. Det er rig mencia fra 80 år gamle vinmarker i Valtuille de Abajo i 550 meters højde.
En yderst begrænset produktion på 600 flasker, hvis vinfremstilling sker ved traditionel trampning af 1/3 af druerne og tørring af 2/3 for at give en helt ny intensitet til druerne.
Fermentering er udført i 500 liter franske egetræs tønder, hvorefter vinen lagrer på samme tønder i 12 måneder.
At beskrive en vin i denne kvalitet på vinstokke fra 1902, er en opgave, der ikke yder vinen retfærdighed. Og det er synd, for den skal opleves… Det er 100 % Carinena med 120 år på bagen fra Sandra Doix - 6. generation af den sagnomspundne Doix-familie, der har stået bag den ca. 3.000 kroner dyre 1902-vin fra samme mark.
En seriøs vin med stor dybde allerede. Mørk frugt, peber, enormt kompleks med mange lag. Det er vildt at forestille sig, hvor imponernede den bliver, når den mørke frugt, den intense Llicorella-mineralitet, de 14 mdr. på fransk fad og syren integreres endnu mere i hinanden over tid. For den er allerede utrolig.
Mine noter fra vingårdsbesøget går som følger: “Så intens, så mørk, så frisk, så smooth. Mørk som natten, helt tæt. Mineralsk.” Det lyder simpelt, men de fattige ord understreger nok blot, at vi var overrumplede af en vinoplevelse, der endnu har til gode at blive overgået.
Vi forstår hvorfor 1902 fra Mas Doix er dyr, for vin fra den mark med den alder kun altså noget, og Sandras 2019 her har allerede fået 96-98 point hos Hudin, 95 point hos Decanter og 4,4 på Vivino.
En virkelig eminent Priorat-oplevelse med tydelige Llicorella-mineralitetsundertoner, der giver vinen en stærk ryggrad og en langt liv, hvis du da kan lade den være… Vi havde svært ved det under besøget.
“It’s for drinking” fortalte Sandra Doix os om vinen på vores besøg i Priorat. Og hun har ret. På trods af sin unge alder for en Priorat (2020) er det allerede nu en dyb Priorat med intense røde frugtnoter, lakrids og god syre. Og den bliver kun bedre herfra.
Sandras marker ligger højt i Priorat og er påvirket af Middelhavet, så hun formår at holde en kølig tone i vinen, som ellers i området til tider kan blive for voluminøs.
Der er bestemt et vedholdende tannin-bid i vinen, men allerede med en god runding, der gør den en yderst interessant og behagelig oplevelse.
Drik den nu til mad, eller lad den ligge de næste mange år - den høje syre og tanninniveauet gør, at den også er uhyre interessant om 10 og 20 år.
96 point fra Decanter (2019-årgang)
Oplev noget af det ypperste indenfor Chianti Classico: Millennium LOSI Gran Selezione fra 2013. Her kan du lade dig forføre af et lille mesterværk. Vingårdens ypperste enkeltmarksvin, og det fornemmer man.
Vinen fremstilles kun i de bedste årgange og lagres i 36 måneder på egefade. Resultatet er en elegant, dyb, aromatisk, fin og kompleks bouquet med nuancer af blomme og balsamico, der indkapsler essensen af Chianti Classico.
Det er en vin, der frister med sin fløjlsbløde struktur og lange finish. Et fantastisk selskab med 10 år på bagen allerede. 4,1 på Vivino og 92 Wine Enthusiast i 2012-årgangen.
Outstanding vin produceret i beskedne 300 eksemplarer. Det er skinmaceret hvidvin/orangevin på 41 % Treixadura, 34 % Albariño og 25 % Godello.
Ingen intervention her, men en yderst velstrukturet og volumniøs orangevin, hvor den markante kompleksitet tæmmes af krydrede frugtaromaer i den ikke-frugtsøde retning. Her er både klassisk citron, appelsin, men det hele bindes sammen af sarte, bitre noter.
Vinen kommer fra den “varmeste” del af Ribeira Sacra, og er en virkelig fornøjelse med sin fine kombination af volumen som følge af produktionsmetoden og den spillevende syre pakket være et intelligent drueblend (og Antonios visionære hoved, selvfølgelig).
En helt fantastisk nyskabende oplevelse fra Ribeira Sacra, du ikke må snyde dig selv for, hvis du har en forkærlighed for det nye Spanien. Produceret i 300 eksemplarer.
Labyrinten.. Topvinen fra Vina Ane produceret i 850 eksemplarer i de bedste år. 4,5 på Vivino - det er kærlighed ved første slurk for de fleste.
Det lyder måske overdrevet for nogle, men det her er bare så afsindigt høj klasse fra Vina Ane. Igen. Igen. År efter år vinder El Laberinto priser i Spanien, år efter år vurderes den langt over 4,0 på Vivino. Vi er betagede. Velkommen til Labyrinten. Velkommen til den absolutte top af Rioja.
Du får en vin med en svært beskrivelig næse med lag, på lag, på lag af mørke bær- og frugtnoter. Velmodne blåbær, brombærcoulis, friske solbær, tør lakrids, våd muldjord og cedertræ. Den skal opleves.
Stor volumen, et strej af sødme, stor friskhed, fløjsblød som få, intens og kompleks. En vin der vil blæse selv den største vinelsker bagover med sin elegance og smag.
El Rapalao-vinen er Peiques nye "Grand Cru"-topvin fra El Rapalao-marken. "Grand Cru" udnævnelsen er Raul Perez' idé, og han har sammen med DO Bierzo udvalgt 7 vinmagere, der kan lave officiel El Rapalao-vin.
Vinmarken er vestvendt, og var tilbage i tiden, hvor store mængder prægede vinbranchen, ikke meget bevendt, fordi udbyttet var for lavt. Men i dag er marken ideel for den nye stil i Bierzo med lavere ekstraktion og lettere vine.
Og hvilket selskab Peique er kommet i her. Raul Perez udtaler at "I wanted this land to be farmed by people close to me and with a similar winemaking philosophy,"
Det er vin på 100 % Mencía fra 80 år gamle vinmarker i Valtuille de Abajo i 550 meters højde. Vinfremstilling sker ved traditionel trampning af 1/3 af druerne og lettere tørring af 2/3 for at give en helt ny intensitet til druerne - større dybde er konsekvensen. Stor frugtprofil, intens mineralitet og den klassiske Bierzo-syre.
Vinen her er spontangæret i 500 liter franske egetræs tønder, hvorefter vinen lagrer på samme tønder i 12 måneder.
God fornøjelse med Bierzo Grand Cru.
Et Priorat'sk home-run, kan vi godt tillade os kalde den her. Blandt de absolut bedste (og mest bekostelige) Priorat-flasker overhovedet produceret i kun 500 eksemplarer.
La Pujada er 100% cariñena fra vinstokke tilbage fra 1927! Smagen og intensiteten, som stokkene har samlet fra Priorats jord i næsten 100 år, bevares fuldkommen gennem den biodynamiske og naturlige produktion.
Det er lækker, moden frugt, søde krydderier, der matcher krydderurter i vinmarken, urter i næsen og en balanceret palette med velintegreret tanniner, god syre og fløjsblød mundfornemmelse.
Vinen fermenteres med det naturligt forekommende gær, og under den 3 ugers lange gæring er det kun tyngdekraften som får lov at bevæge vinen. Derefter 18 måneder på franske egefade med blid omrøring.
Et absolut mesterværk. 4,4 på Vivino.
Top 3 af Spaniens bedste vine (Guia Penin, 2014-årgang)
"Best Spanish Wine" i 2015-årgangen på London Wine Competition.
Kraftfuld, afbalanceret og tidløs Bobal-rødvin fra Ribera del Jucar på stokke fra ca. år 1900. Enormt koncentreret vin med stor fylde og uhyre præcision.
Her spoler vi tiden tilbage til år 1900, hvor rødderne til Bobal-stokkene blev plantet. En hel anden tid i Ribera del Jucar i Spanien, og i dag synes det som et lille mirakel, at de (i princippet) alt for lavtydende stokke har fået lov at overleve. Men det har de heldigvis, og nu kan du smage med på Bobal-vinen her, der har sat druer i mere end 120 år.
Du vil finde moden rød og sort frugt på en bund af krydderurter. Præcis vin med stor men raffineret volumen, hvor du finder friskhed og polerede, men tilstedeværende tanniner. 20 måneder på franske egetræsfade har tilført struktur, og samtidig blødgjort helhedsindtrykket.
Det er Bobal i kvalitet, der matcher (eller overgår) Bruno Murcianos topvin, La Bruna.
En autentisk og unik mulighed for at smage Verdejo fra før kloningen fandt sted. Vinen laves af druer fra en 0,2 ha vinmark med 35 årige vinstokke, der er skud fra gamle uklonede Verdejo. Med kun 550 flasker produceret er det en ægte håndlavet proces. Druerne er endda fodtrådte som i gamle dage.
Du får en mere seriøs udgave af den moderne Verdejo, hvor aromaen styres af fennikel, græs og nuancer af moskus. Ganen er frisk og smagfuld, og balanceres af et års lagring på franske egefade.
Dette er en hvidvin, som kun kan eksistere, fordi Esteban søger og fremelsker det unikke og skæve. Det er en utrolig god vin samtidig med at være en spændende rejse til Spaniens fortid.
Enkeltmarksvin på Albillo Real plantet af Esteban selv. Certificeret økologisk og manuelt høstet med biodynamiske metoder. Alt ved denne vin oser af Esteban Celemíns eksperimenterende og dedikerede energi. Fra hvordan marken blev plantet, til hvordan planterne plejes, er alt nøje tilrettelagt som et stort laboratorieforsøg. Og forsøget har i den grad båret frugt!
Aromaen er kompleks og forfriskende med citrus og nødder i front på et bagtæppe af blomster og gule blommer. Den fyldige mundfølelse tilføjer cremet tekstur med nerve og friskhed. En lækker kalket mineralitet peger mod en finish med en bitterhed, som er mesterligt balanceret af 11 måneder på franske egefade.
Det er på en og samme tid en uhyre moderne hvidvin, som trækker Albillo Real frem til nutiden, men som gør det med den største respekt og detalje for fortiden.
Sao del Coster imponerede os med deres Planassos lavet på cariñena fra 1940’erne. Vi smagte den stående midt på bjergskråningen, hvor de ældgamle cariñena-stokke står, og så forstår man, hvorfor den smager, som den gør.
Betagende elegant med lige dele intensitet fra de solbrændte stokke, friskheden fra bjergluften og duftprofilen domineret af stor frugt og en bagtæppe af bjergets krydderurter.
Og med 4,3 i score på Vivino kan vi ikke være de eneste, som er blevet blæst bagover. Det kan smages, at vinen er af absolut højeste skuffe i Priorat. Intens, moden frugt og fine tanniner.
Druerne høstes manuelt og kun om morgenen, for at opnå maksimal syre og kraft. Herefter gennemgår de igen en striks kontrol, drue for drue. Vinen ligger 18 måneder på franske egefade med blid omrøring.
Givet Sao del Costers høje standard og lave drueproduktion, er der kun lavet 800 flasker af Planassos 2015. Dette er ikke en vin, man kommer til at se igen!
Mata Los Pardos er en af de helt nye Peique-topvine - opkaldt efter netop Mata los Pardos. Det er rig mencia fra 80 år gamle vinmarker i Valtuille de Abajo i 550 meters højde.
En yderst begrænset produktion på 600 flasker, hvis vinfremstilling sker ved traditionel trampning af 1/3 af druerne og tørring af 2/3 for at give en helt ny intensitet til druerne.
Fermentering er udført i 500 liter franske egetræs tønder, hvorefter vinen lagrer på samme tønder i 12 måneder.