• Add description, images, menus and links to your mega menu

 • A column with no settings can be used as a spacer

 • Link to your collections, sales and even external links

 • Add up to five columns

 • 2 minutters læsetid

  Betyder det noget?

  Det korte svar er: Ja. Rigtig meget, faktisk. Det rigtige glas kan løfte vinoplevelsen med mange procent og det forkerte glas kan devaluere en god vin betydeligt.

  Som vinimportør, kan man heller ikke undgå at bemærke de forskellige vinproducenters valg af glas, når de præsenterer deres vine for deres nye potentielle kunder. Der er tænkt over tingene - og det er en selvfølgelighed.

  En glasklar øjenåbner i Rioja..

  Tilbage på besøget hos Luberri Monje Amestoy i 2019, blev JAMAS wine udsat for en lille test. Efter smagning af 3 vine, kom Carlos ned med 3 rene glas og satte dem foran os. Han hældte op fra en flaske, der ikke havde en etikette. Vi gik i gang med at slynge, dufte og beskrive farve og duftnoter for ham. Uden at vide hvad vi smagte på, ville han gerne have os til at svare på et spørgsmål:

  "Now please tell me, is this one of the 3 previous wines or is it a new wine"?

  Foran os, havde vi stadig de 3 forudgående vine i glasset, så vi kunne dufte og smage op mod det nyskænkede glas som reference. Nemt, tænker du måske?

  Det var det ikke, kan vi fortælle. Det var ikke blevet italesat, men vi havde bemærket at glastypen- og formen var anderledes på den nye opskænkning. Efter en del diskussion frem og tilbage, udpegede vi vin nr. 3 - altså den foregående vin - til at at være den samme som det nyskænkede glas 4. 

  "Well done, boys. 8/10 fails this test. And now you see what a glass can do". 

  Så sandt, som det var sagt. Siden da, har lagt ekstra meget mærke til glassets betydning.

  Men hvorfor?

  Formen betyder noget for, hvor stor en overflade vinen har og dermed hvor meget af vinens aroma, der frigives. Et andet vigtigt parameter er smagsløgenes fordeling på tungen. Sødt smagest bedst forrest på tungen, syre på siderne. Tykkelsen af glasset, spiller også en rolle. Jo tyndere glas, jo mere nærhed har du med vinen. De gode vinglas, kan fremhæve elementerne som: frugt, krydderier, blomster, mineralitet, sødme og syre. Vi synes rigtig godt om vinglas-serierne fra Zalto, Riedel og Spiegelau.

  Lav din egen test derhjemme..

  Har du mod på et lille eksperiment derhjemme, så prøv dette. Vælg 3 forskellige glas. Hvis du har 3 forskellige vinglas, er det optimalt. Men ellers fungerer det også helt fint med hhv. et større rødvinglas, et mindre hvidvinsglas og et vandglas. Prøv først med koldt vand, og bemærk forskellen på, hvordan vandet føres ind i munden. Hæld herefter en god vin op - og sammenlign både duften og smagen fra de 3 forskellige glas.

  Det er besynderligt, fascinerende og imponerende - hvis du ikke har prøvet før.

  Vi anbefaler virkelig at investere i nogle gode vinglas - det er det hele værd. Ræk endelig ud, hvis du vil have et par anbefalinger.  

  Se vores udvalg af rødvin og hvidvinwww.jamaswine.com