Ribeira Sacra er måske det smukkeste landskab Spanien har at byde på. Vinene er legende, levende og finurlig, og det lille DO er et af de steder i Spanien, hvor tingene virkelig tager en spændende retning. Har du aldrig åbnet døren til Ribeira Sacra – prøv det.
Nogle steder har det bare – andre må slide mere på marken og i kælderen for at få det ønskede resultat frem.
Men i lille skala, kan man sagtens konstatere, at Ribeira Sacra tikker alle bokse for at blive en storspiller på den internationale vinscene:
✔️Enestående rå natur og betagende landskaber
✔️ Svimlende og komplekse vinmarker på de stejle terrasser
✔️ En ideel sammensætning af lokale druesorter, som stadig udvikler sig til det bedre år for år
✔️ Kompleksiteten udvundet fra forskelligartede jordbundstyper og højdemeter
✔️ En ny generation terroir-drevne og kvalitetsfokuserede vinmagere, som gør sig umage hver år, men samtidigt tillader sig at arbejde langsigtet
Det er ikke for de sarte eller dovne at dyrke vin i Ribeira Sacra. Her er man kun vinmager, hvis man er dybt passioneret, elsker udfordringen og ved hvilket naturligt potentiale man har tilrådighed på klippesiderne.
Vi havde selv fornøjelsen af at få benene slået væk under os, første gang vi stiftede bekendtskab med Ribeira Sacra. Vi kan kun anbefale folk at få deres eget syn for sagen – enten dernede eller gennem vinene derfra.
Vindyrkingen i området dateres tilbage til tidernes begyndelse, mens handel med vin blev introduceret af fønikere og karthager. Som så mange andre steder spillede Romerne herefter også en central rolle, da de drog til det smukke bjerg- og klippeprægede område i jagten på guld.
Vinstokkene ville have svære, hvis ikke umulige betingelser, uden etableringen af terrasser på de stejle skråninger ned mod floderne Sil og Miño. Fundamentet til terrasser og moderne vinfremstilling blev lagt af munke, som byggede kirker og klostre her, som et hvilested til de valfartende på Santiago de Compostela camino-ruten. Vin skulle der naturligvis til, både for lokale og besøgende fra nær og fjern.
I slutningen af det 19. århundrede ramte Phylloxera (vinlusen) Ribeira Sacra hårdt, hvor meget af vinproduktionen blev ødelagt og satte sine spor i lang tid efter. I det 20. århundrede med bogerkrigens rasen blev situationen værre for området. Af nød måtte mange rejste til andre dele af Spanien for at finde arbejde og mange vinmarker blev efterladt.
Det er næsten synd at folkene der, ikke kunne kigge ind i fremtiden og hvilket genoprejsning og udvikling Ribeira Sacra har fået. For i 1996 fik området officiel status af D.O Ribeira Sacra (Denominacíon de Origin), hvilket naturligvis styrkede vindyrkning og handlen af deres unikke og karakterfulde vine.
Vinmarkerne skråner stejlt ned til floderne Rio Miño og rio síl – og et billede siger mere end 1000 ord. Prøv blot at google Riberia Sacra og du vil få en fornemmelse af, hvad det er, vi taler om her. Landskabet spektakulært ud over alle grænser og naturen ganske uspoleret.
En mand kommer man ikke uden om her; Raul Perez, mine damer og herrer. Vi kan ikke få armene ned - og det kan den internationale vinscene heller ikke, når det kommer til hans resultater med Mencia-druen, som er områdets specialitet.
Men hvem er han så? Kort fortalt, en mand der har opnået kultstatus for hans fremragende sans for vindyrkning. Han er en personlighed, med den største respekt for naturen, og så har han den altoverskyggende filosofi: Minimal intervention og lad druen "tale" hvor den står.Han er spansk mester, hvis ikke verdensmester, i at analysere alle forhold omkring jordbund, mikroklimaer og naturligt påvirkende forhold. Han har ikke en one-size-fits-all tilgang til dyrkningen af Mencia-druen. Det kommer an på området, den enkelte mark. Han tilpasser sig naturen og formår at skabe vine og vin-projekter, der skraber den ene topanmeldelse efter den anden, til sig.
Raul's helt store styrke, er at skabe udtryksrige vine med kant og finesse. Derfor er han også en af de mest eftertragtede konsulenter på den spanske vinscene og han rådgiver i dag et dusin af vingårde. Han har bl.a. lavet flere af vores vine fra Finca Millara.
Klimaet er som mange andre steder i Galicien barskt med påvirkning fra Atlanterhavet. Der er ikke nær så meget nedbør som ude ved kysten i eks. Rias Baixas, men de får alligevel 800-900 mm per år. Det er nok til at floraen fremstår grøn og frodig, med unikke farvespil mellem floder, klipper, planter og træer.
Temperaturforskellene på vinter og sommer er store. Om sommeren når termometeret nemt 35 grader og når lige under frysepunktet om vinteren.
Vindene er stærkest langs Miñofloden og her må vinstokkene tage det sure med det søde, da vinden er gunstig for at undgå råd i frugten, mens de må udholde den til tider stride vind.
Jordbunden præges overvejende af en ler og skiffer. Nogle steder er der mere granit i jorden. Mencia-druen har den karakteristik, at den ofte tager meget smag fra sine omgivelser og den jord den står i. Derfor kan man ofte smage den vilde natur, Ribeira Sacra vinene stammer fra. Granit og skiffer kan ofte fornemmes i glasset, på meget raffineret vis.
Vinterrasserne ligger primært i 400-500 meters højde inden for området.
Den altoverskyggende succes-drue i Ribeira Sacra på rødvinssiden er Mencia. Druen befinder sig helt perfekt i det smukke landskab og den barske natur, kombineret med jordbunden. På hvidvinsfronten excellerer Albariño og Godello-druerne, hvor der laves vine med et friskt syrepræg.
Røde:Mencia, Merenzao, Brancellao, Garnacha, Tempranillo, Caiño Tinto, Sousón og mouraton.
Hvide:Albariño, Godello, Treixadura, Loureira, Torrontés og Dona branca
Helt overordnet kan man forvente vin med kant, karakter og personlighed i Ribeira Sacra. Terroiret afspejler sig i vinene, hvor man kan smage de stejle klippeskråninger i form af noter af skiffer og granit. Rødvinene har typisk karakter af floralske noter, syrlige røde og mørke bær og frugter. Urter og krydderier er også klassiske træk fra vinene i området.
En fællesnævner for størstedelen af rødvinene, er at de vil fremstå lette i deres stil, og derfor sammenlignes de nogle gange med Pinot Noir i udtrykket. Forvent ikke store og kraftige vine, som er mere karakteristisk for områder som Toro, Ribera del Duero eller Rioja.
Vinene fra Ribeira Sacra matcher til mange madtyper. Rødvine passer typisk godt til: Charcuterie og tapasanretninger, rødt kød, svinekød og fjerkræ. Svamperisotto er også et godt match.
Hvidvinene, som typisk er på godello eller Albariño, gør sig godt til Atlanterhavets skaldyr, magre hvide fisk. De er typisk også meget friske og rene i deres udtryk, hvorfor de også fungerer rigtig godt uden mad på terrassen eller altanen.
Da terrænet er svært fremkommeligt og vinene står på stejle terrasser i forskellige højdemeter, arbejdes og høstes der manuelt med hånd.
Der er 5 subområder i Ribeira Sacra som hver især repræsenterer noget forskelligt. De bastante klippeformationer kan ændre dyrkningsforholdene markant på korte afstande.
Chantadadækker mod nord den vestlige side af Miño floden. Her er der størst påvirkning fra Atlanterhavet, med køligere temperaturer og mere nedbør. Vinene her, har forudsætninger for at opnå et højt frisk syrepræg og en fuld modning af druerne. Jordbunden er dog den væsentligste spiller for at give vinene deres kant og karakter.
Ribeiras do Miñodækker den østlige del af Miño og kan også bryste sig af formidable vine. Til lighed med Chantada er påvirkningen fra Atlanterhavet stor og vinene har kant og generelt et højt syreindhold. Vingårdene eksperimenterer af og til med balancen, hvilket kan give noget helt og aldeles fremragende vin.
Quiroga-Bibeipræges af meget tørre somre og kolde vintre, hvor sneen også af og til melder sin ankomst. Gennemsnitshøjden på vinterrasserne tilhører noget af det højeste i Ribeira Sacra. Subområdet beskrives af mange som den ”slumrende kæmpe” i DO’et med sit vinpotentiale, hvor en af de største udfordringer er de ufremkommelige ”veje” og afstanden til de større byer.
Amandier det mest kendte område i Ribeira Sacra. Her en koncentration af succesfulde vingårde, der midt i 2010’erne tiltrak sig stor opmærksomhed fra den internationale vinverden.
Ribeiras do Silskråner ned til Silfloden, hvor man har Amandi på den anden bred. Skønne vine, men i marken kan modningen af druerne af og være udfordret. Dette område bliver omtalt som fremtiden, hvis klimaforandringen fortsætter med at gå i den forkerte retning. Derfor har mange vinmagere fra Amandi også marker på den anden side af floden, i Ribeiras do Sil.