Montsant ligger i Catalonien og omkranser Priorat området, som Monstant lever i skyggen af på den internationale vinscene. Her får du god rødvin som i Priorat, men til lavere priser.



Montsant generelt

Her er landskabet og vinen gået hånd i hånd gennem århundreder. De ældgamle vinmarker, er blevet beskyttet som skatte og her emmer af historie. En historie der i dag bliver fornyet af de unge vinmangere der ser entusiastisk på fremtiden.

Der er fundet spor af vinproduktion tilbage under romerriget, men det er først i middelalderen efter Prioren fra Scala Dei (der også har lagt navn til hele det geografiske område) bosatte sig i området og begyndte at dyrke vinen med deres medbragte teknikker.

Op gennem det 19. århundrede var vinen der blev produceret i DO Montsant en internationalt eftertragtet vare. Montsant vinene blev eksporteret til Frankrig og flere vine fra Montsant var med på udstillinger rundt om i verden… Det satte vinlusen dog en effektiv stopper for i slutningen af det 19. århundrede og satte hele området under et kæmpe pres. Dette blev grobunden for dannelsen af de første kooperativer i området, for at sikre forsat vindyrkning og undgå affolkning af området. Der er i dag ca. 600 vinbønder og antallet af vinproducenter er steget fra 28 da DO Montsant blev etableret i 2001, omkring 55 i dag.

I dag er der ca. 2.000 hektar vinmarker og der bliver produceret ca. 5 mio. flasker fra Montsant om året. Ca. 60% af denne produktion bliver eksporteret.

I Montsant producers der seriøs, koncentreret og tør rødvin. De toneangivende vinmagere er Celler de Capcanes, Joan d’Anguera og ikke mindst Cannan-Barbiers Espectacle.

Effekten af ​​bjergene omkring Montsant, som beskytter området mod havets påvirkning, udmønter sig i en skarp kontrast mellem dag- og nattetemperaturer, når druerne modnes. Denne faktor hjælper med at sikre produktion af mere konsistente vine. Således bliver unge hvid-, rosé- og rødvine frugtige og friske, og aldrende rødvine får aromatisk kompleksitet.

Monstant er historisk set et landburgs område og har derfor tradition or at udnytte landskabet bedst muligt. Vinmagerne prioriterer kvalitet og bæredygtighed.

I Montsant sameksisterer de fra store kooperativer, sammen med familieejede vingårde af forskellige størrelser. I dag består Montsant af mere end 55 vingårde, der på forskelligvis vis alle deler det samme mål: at lave kvalitetsvine, der fortæller historien om Montsant.

I DO Monstant produceres der som det eneste sted i Catalonien kosher vin hos to producenter, hvor det mest fremtrædende er Celler de Capcanes.

Terroir & Klima

Montsant er i en halvcirkel omgivet af bjergkæden Serra de Montsant (som betyder ’den hellige bjergkæde’) som også har lagt navn til DO Montsant. Bjergkæden giver en vis beskyttelse til området der dog stadig nyder godt af en frisk brise fra middelhavet i de varme somre.

Området er meget varieret. Der er stejlt flere steder, men områderne mod syd er lidt mere åbne og flade – det er også her floden Ebro flyder. Vinmarkerne ligger mellem 50 meter over havets overflade i de laveste områder og 700 meter i de højeste områder.

Klimaet i DO Montsant er hovedsageligt præget af de omkransende bjerge, floden Ebro og middelhavets vinde. Derfor bærer området, på trods af at det officielt er et middelhavsklima, præg af at være mere som fastlandsklima. 

Derfor oplever Montsant kolde vintre, tørre og varme somre. Om sommeren blæser de fugtige vinde, der kommer fra havet, om eftermiddagen. Dette fugtindhold hjælper vinstokkene i den tørre modningssæson. 

Regn falder der primært om foråret og efteråret og omkring 650 mm i gennemsnit på et år.

Monstant besider en enorm geologisk mangfoldighed hvilket udmønter sig i et meget varieret terræn med bjergkamme, dale, sletter og terrasser, som giver et unikt og enestående landskab. Denne særlige geologi har påvirket dannelsen af ​​jordbunden i området af DO Montsant og vi her findes alt fra granit, til skiffer og kalk.

Druer i Montsant

I Montsant producerers der primært røde druer, som optager 94% af hele produktionen.

Blandt de druesorter, der er godkendt af DO Montsant, skiller 4 sig ud, som kan betragtes som historiske og fremherskende. For de hvide er det den hvide Grenacha Tinto og Macabeo, og for de røde Grenacha Tinto og Cariñena. Disse historiske sorter er dem, der er bedst tilpasset til terroir, og definerer DO Montsant.

Rød

Garnacha Tinto 36%

Cariñena 30%

Ull de Llebre 11%

Syrah 7%

Merlot 7%

Cabernet Sauvignon 7%

Hvid

Garnacha Blanca 56%

Macaveu 38%

Chardonnay 3%

Moscatell 1%

Xarel-lo 1%

Hvad spiser man til? Rigtig mange retter egner sig sublimt i sammenspillet med Ribera del Duero vinene. Vinens alder og kompleksitet er vigtig at have for øje, hvis man vil lave det helt perfekte match - mere om det om lidt.

Helt overordnet går vinene godt sammen med; rødt oksekød, svinekød, vilde gryderetter, lammekoteletter. 

De lagrede vinene har noter af mørke kirsebær, brombær, jordbær, røg, mørk chokolade, brun farin, jord, kaffe, vanilje og lakrids. De har ofte kraft og intensitet, med en stor krop og et højt tanninindhold. 

Crianzahar fået kortest tid på egetræsfade og er dermed mere friske og ligefremme i udtrykket. De egner sig glimrende til tapas, skinke, grillede burgere eller chorizo-pølse. Lasagne er også et tosset godt match. 

Reservavil harmonere eksemplarisk med eks. vildt, gryderetter, oksemørbrad og steaks. Tanninen blødgøres i samspil med kødets tunge proteiner og noterne af røg og jord skinner fantastisk igennem ved disse parringer.

Gran Reservaer den kraftigste kategori, hvor mørke frugter, vanilje, mørk chokolade, læder, kaffe og krydderier er fremtonende. Den går helt formidabelt til de kraftige kødretter som lammeskulder eller røde og krydrede steaks eller bøffer.