Alicante ligger syd for Valencia og er mest kendt for sine hvide sandstrande, men ambitionen om at producere vin af høj kvalitet har aldrig været højere... Og Alicante er godt på vej
Regionens ry som masseproducent fra vinmarker med højt udbytte er langsomt ved at ændre sig og efterhånden dukker mere elegante og friske vine op fra de entreprenante vinproducenter.
Vinområdet fik sin DO status i 1957.
Alicante ligger syd for Valencia og er mest kendt for sine hvide sandstrande. Vinområdet fik sin DO status i 1957.
I 1510 forbød kong Ferdinand salg af vine fra andre regioner i Alicante, formålet var at beskytte lokalt produceret vin, da deres berømmelse havde rejst langt ud over Spaniens grænser.
I løbet af det 17. og 18. århundrede fortsatte produktionen af Alicante-vin med at stige, men det 19. århundrede skulle blive guldalderen for vinproduktionen i Alicante.
Alicante-vinens guldalder startede i det 19. århundrede. Halvvejs gennem dette århundrede ødelagde først vinlusen de franske vinmarker. En handelsaftale blev underskrevet mellem Alicante og Frankrig, der lagde fundamentet for stor export af Alicante-vine. Ved slutningen af århundredet havde Alicante 93.000 hektar vinmarker, der producerede mere end 1.200.000 hektoliter vin. På nuværende tidspunkt har Alicante ikke mere end 10.000 hektar, der producerer omkring 400.000 hektoliter. Den franske aftale ophørte i 1892, og den store produktion begyndte at have alvorlige negative virkninger på Alicantes vinproduktion og ikke mindste kvaliteten af vinen .
I Det 20. århundrede oplevede Alicante en opbremsning i vinproduktionen, da den økonomien i Alicante undergik en forandring til fordel for turisme og industri, såvel som andre mere rentable afgrøder, der var mere egnede til de nuværende tendenser.
I 1990'erne, begyndte nye vingårde at dukke op på scenen, hvilket tilføjede innovative tilgange til traditionel vinfremstilling og gav Alicante’s vinscene et nyt liv. Nutidens vinindustri beror sig på på nye faciliteter, nye vine, unge vinmagere og en større bevidsthed om Alicantes vin kultur. Vi synes der sker mange spændende ting i Alicante.
Alicantí
Hovedsædet bage vinområdet Alicante ligger i selve byen
Vinalopó Medio
Vinmarkerne er gennemsnitlige (mellem 200 og 500 m over havets overflade). Klimaet er tørt med den påvirkning fra middelhavets vinde.
Vinalopó Alto
Hert ligger markene højere, med højderop til 1.238 m) Klimaet er mere ekstremt i disse område med koldere vintre
Vinalopó Bajo
De frugtbare områder ved Elche og de omkringliggende områder har haftvinmarker i århundreder. Karakteriseret ved dets lave landområder og nærhed til havet, er disse engområder påvirket af de østlige vinde der blæser.
L´Alcoiá
Denne region er en naturlig dal, beliggende blandt høje bjergkæder. Disse bjerge beskytter området og her er store temperaturudsving
El Comtat
Længere mod nord kan vi i dette område finde floder, der kanaliserer vand fra bjergene mod Serpis-floden, som løber mod havet. Her er mere regn og køligere temperaturer om sommeren, og mere intense vintre.
La Marina Alta
Dette underområde er kendt for sin åvirkning af havet og større nedbør. Klimaet er mildt hele året rundt.
La Marina Baja
Regionens vinmarker ligger inde i landet, næsten 600 m over havets overflade. Klimaet er tørt, med højere temperaturer end den nærliggende Marina Alta.
Jorden i Alicantes er muldrig og sandet, og har den ideelle tekstur til dyrkning af vinstokke. De porøse jordarter giver god vand dræning. Dette forhindrer væksten af svamp og andre uønskede vækster.
Klimaet i de kystnære Marina-subområder er præget af middelhavsklima, mens klimaet i Vinalopó-subområderne starter med middelhavsklima tættest på kysten og bliver gradvist mere kontinentalt længere inde i landet.
I La Marina er de maksimale temperaturer om sommeren omkring 30°C og det gennemsnitlige minimum om vinteren er omkring 13°C, med lejlighedsvis frost.
I Vinalopó er de højeste temperaturer om sommeren omkring 35°C og de laveste om vinteren er omkring 5°C, med hyppig frost.
Nedbøren er lidt over 500 mm om året i La Marina.
Mere sparsomt kommer regninge i Vinalopó, med kun omkring 300 mm om året.
Da vinregionen fik DO-status i 1957, tillod Consejo Regulador kun fire druer.
Monastrell, Alicante Bouschet, Bobal og Moscatel de Alejandria.
Siden er andre røde druesorter blevet indlemmet og viser lovende takter, herunder Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo og Garnacha.
Monestrell står for 60% af den samlede produktion.