• Add description, images, menus and links to your mega menu

 • A column with no settings can be used as a spacer

 • Link to your collections, sales and even external links

 • Add up to five columns

 • Spansk vin til jul og nytår | JAMAS Wine

  5 minutters læsetid

  Guide: Vin til jul og nytår

  Tiden er til de festlige middage i hjemmet, hvor der ønskes glædelig jul og et godt nytår. Til disse fester gør et godt glas spansk vin sig særdeles godt. Derfor kan det være en svær beslutning at træffe, når det gælder flaskerne, der skal sættes på bordet til henholdsvis julemiddagen, julefrokosten og til nytårsmiddagen. Her har vi samlet nogle forslag på eksklusive spanske vine, der gør sig fremragende på bordet til disse højtider. Er du vinelsker og vil have en god smagsoplevelse, så læs med her. 

  Vin til julemiddagen

  Når du serverer flæskesteg, and, kartofler og sovs, kræver det en vin, der både kan afbalancere og arbejde sammen med maden, sådan så de går op i en højere enhed. Ligesom julefarven er rød, er en spansk rødvin at anbefale på julebordet. 

  Finca Iscorta Gran Reserva 2010 går godt sammen med juleanden. Vinen har fået tre år på amerikanske egetræsfade og derefter tre år i flaske inden frigivelse. Vinen kombinerer en kraftfuld smag og har samtidig en forfinet elegance, som tilhører de allerbedste årgange. Oplev en smag domineret af poleret tannin, friskhed og god fylde med en lang og smagfuld eftersmag. Derudover har den noter af blommer, tørrede kirsebær og vanilje, som gør den yderst harmonisk og fløjlsblød på tungen. 

  Rødvine, der går sammen med flæskestegen, er blandt andet El Laberinto 2018 og Sierra de Tolono Nahikun 2018. El Laberinto 2018 er en topvin fra Vina Ane, hvor der kun er produceret 850 eksemplarer i det bedste år. Ved JAMAS Wine kalder vi den ”kærlighed ved første slurk”. Denne vin er den absolutte top af Rioja. Labyrinten, som er det område, vinen er fra, bærer sjældent druer (de første 28 år bar den ingen!), men når den gør, så kommer der få og meget koncentrerede druer, der er hele ventetiden værd. Oplev lag på lag af bær- og frugtnoter med denne vin – her er der tale om modne blåbær, brombærcoulis, friske solbær, tør lakrids, våd muldjord og cedertræ. Forkæl dig selv og selskabet ved julemiddagen med et glas af disse rubinrøde dråber. 

  Dernæst er det passende med en Sierra de Tolono Nahikun 2018. En fremragende rød Rioja-vin fra Best Young Winemaker, Sanda Bravo. Vinen kommer fra 100 % økologiske marker med lavt udbytte og er produceret efter metoden ”minimal intervention”, hvor druen skinner igennem uden menneskelig indgriben i processen. Dette giver en elegant og meget kompleks smagsoplevelse. Du vil opleve en ædel struktur med både friskhed, syre samt runde og blide tanniner, der komplementerer det milde og drøje svinekød – en lækker sammensætning. 

  Vin til julefrokosten

  Julefrokosten byder på fisk, koldt og varmt – og i denne rækkefølge. Først står den på fisk, hvor der er den traditionelle sild med karrysalat, tunmousse, stegte fiskefileter med remoulade og citron, røget laks eller ål med røræg samt æg og rejer – selvfølgelig med friskbagt rugbrød til. 

  Vine, der går til julefrokostens fisk, er de spanske hvidvine. Her kan I med fordel prøve Mendoza Joven Chardonnay 2020, som er en klassisk chardonnay med en stærk og opløftende syre, der fungerer godt til fed fisk som laks og ål. Derudover fungerer Abad dom Bueno Godello Esencia 2019 også flot, da den har en silkeblød smag og høj syre, der er kendetegnet for de højtliggende Bierzo-godello’er nær Atlanterhavet. Slutteligt kan I sætte den økologiske Serie Naranja Dona Blanca Malvasia 2018 på bordet. Det er en kraftig hvidvin med en intens smag af modne frugter og et tydeligt fadpræg. Den er stor og fyldig, og derfor er den perfekt til laks og tunmousse.

  Dernæst kommer de kolde retter på bordet. Her drejer det sig om spegepølse, rullepølse med rå løg og sky, roastbeef, sylte med sennep og rødbeder og skinke med italiensk salat. Vine, der går til svinekød, pølser og oksekød, er de spanske rødvine. Prøv en Ramon Valle 2018, som er en elegant og rå bjergvin, hvis frugt og mineralitet forkæler i næsen. Den er sofistikeret og har en meget lang eftersmag – en vin for den kræsne vinkender, der er til en fløjlsagtig følelse i munden, som udfordrer med en Bierzo-syre. Denne vin passer rigtig godt til okse- og svinekød. Ellers kan I opleve Pecina Finca Iscorta 2010, der har en stor fylde og balanceret afslutning med en duft af komplekse jordnoter, cigar, hindbær, kirsebær, vanilje og røg. 

  Til slut (før desserten) kommer de varme retter såsom æbleflæsk, and med rødkål, tarteletter, ribbensteg eller flæskesteg, lun leverpostej med bacon og champignoner, frikadeller, julemedister og blodpølse. Vine til disse retter, er blandt andet de spanske rødvine og her har vi tre forslag: 

  Den første er A Veredas Tinto Crianza 2016. En moderne Rioja-vin med en eksplosion af frugt og krydrede noter. Vinen er særligt god til mad, da samspillet mellem vinen og svinekødet går op i en højere enhed. 

  Den anden vin er Aqvatania Mencina 2019, en vin med god syre og frisk frugt, der går i både næse og mund. 

  Den tredje vin er vores Riberra de los Naranjos 2018, som er en spændende og kompleks rødvin med tydelige blomsterfornemmelser og et krydret, afstemt fad. Den er silkeblød og fungerer til både svinekød og kylling – så passer vinen også til tarteletterne.

  Vin til nytår

  Nytårsaften er for mange en kæmpe fest, der afslutter det forgangne år med et brag. Derfor skal det selvfølgelig fejres med manér. Til nytårsmiddagen er det oftest, at der kommer fisk i form af torsk eller sushi på bordet eller måske endda en omgang lækker tapas. Uanset hvilken menu I vælger, er I godt dækket ind med spanske vine fra JAMAS Wine.

  Velkomstdrinken og den flaske, I popper, når slaget slår tolv, kan være en flaske spanske bobler. Der finder I et sortiment af nøje udvalgte flasker såsom Espumoso Serie Naranja 2019 med bobler af en dyb karakter, friske, syrlige æbler og hvide blomster. Skal I have snacks før middagen, kan I med fordel åbne en flaske CanXa Cava Brut 2018, som har en citrus-domineret, sprød smag. 

  Er I ikke til bobler, kan et glas læskende Abad dom Bueno Rosado 2020 byde gæsterne velkommen til festen. Med sin duft og smag af friske røde bær og blomsterfornemmelser er roséen yderst spændende i sig selv.

  Nytårsmenuen med fisk og skalddyr passer godt sammen med de spanske hvidvine. Her kan I med fordel opleve Cuesta de los Olivos Godello 2019, som er en fantastisk godello med citrus, pære og anis i smag og duft. Det er en flot vin, som går rigtig godt til sushi, mager fisk, tapas og skinker. Alternativt kan I gå med San Salvador 2018, der er noget af det bedste, Spanien kan byde på. Det er en topklasse godello med modne stenfrugter, smør og et perfekt afstemt fad. Denne vin passer til både salat, skaldyr, fed og mager fisk samt pasta og kylling - mulighederne er mange.

  Skal nytårsmenuen være tapas og ost, kan I prøve både de spanske rødvine og hvidvine. Hvidvinen Serie Naranja Dona Blanca Malvasia 2018 fungerer godt til tapas, og derudover er det næsten et must at sammensætte tapasmenuen med vores Paixar 2018. Vinen har en fantastisk kompleksitet, mineralitet og er intens i næsen med krydderurter og balsamico. Den er smooth og blød i smagen med en imponerende eftersmag. Den passer til ost, svinekød, oksekød og lam – alt sammen sikre ingredienser på tapasbordet.