Spanien råder over et unikt landskab og særdeles gunstige forhold for vindyrkning, som i århundreder har fascineret hele verdens vinelskere. Variede klimaforhold med utallige sub- og mikroklimaer på tværs af landet muliggør dyrkelsen af mere end 600 druetyper i Spanien. Landets nationaldrue er den røde Tempranillo – der er plantet vidt og bredt, men har sine optimale betingelser i regionerne Rioja og Ribera del Duero.
Vinmarkerne strækker sig fra det grønne bugtende landskab i det nordlige, til de tørre og brankede sletter i det midt- og sydlige Spanien. Herimellem findes et utal af forskellige terroir-forhold, der påvirkes af både det Kantabriske hav, Middelhavet og Atlanterhavet. Havene spiller en essentiel rolle i modningen af druerne, hvor dets briser tilfører alle de unikke forskelligheder spanske vine nyder godt af.
Dette er blot nogle af faktorerne, der gør spansk vin til så interessant og unik en størrelse på verdenskortet.
Vinkulturen i Spanien tiltrækker dagligt hobevis af vininteresserede mennesker fra hele verden, der besøger vingårde, vinmarker og vinmuseer, for at lære og smage landets historie. Den spansk vinscene er en forkælelse for alle sanser; hvor smagsløg og næse tryllebindes af de unikke aromaer og smagsnuancer, mens landskabernes farver og idylliske fremtoning hypnotiserer sjælen. Spansk vin er så integreret en del af landets kultur og historie, at uanset hvor du bevæger dig i landets fortid, nutid eller fremtid, vil du ikke kunne undgå at forholde dig til vinen. At rejse mellem landets forskellige vindistrikter er en fantastisk måde at lære om landets diversitet og kulturarv.
Spansk vin er højt anerkendt blandt internationale vinanmeldere og connaisseurs, for dets uendelige forskelligartede udbud og fremragende kvalitet.
I mange år har spansk vin ligget i skyggen af fransk og italiensk vin, men tiderne er skiftet og spansk vin syder, bobler og spirer nu af nye himmelstormende vinmagere og stile- og teknikker andre lande kun misundeligt kigge mod.
Der findes i skrivende stund godt 138 officielle vindistrikter i Spanien. Her kan du gå på opdagelse i nogle af de kendte og mindre kendte spanske vinomrområder, som pryder den internationale vinscene.
Der er sket en stor udvikling inden for spansk vin, som har resulteret i nye lækre vinstile fra Spanien. I dag kan man finde en masse spændende vine fra ”det nye Spanien”, hvor en ny generation af vinproducenter har eksperimenteret og er kommet på innovative måder at lave vin på.
Du finder stadig de klassiske, traditionelle spanske vine fra kendte vinregioner såsom Rioja, Ribera del Duero, Toro og Priorat, men hos JAMAS Wine har vi fokuseret på at finde frem til de ikke så kendte og små familieejede vinproducenter i topområderne – og mindre kendte områder – da disse vinbønder producerer vin i topkvalitet, men til en meget konkurrencedygtig pris. Disse vingårde er ”hidden gems”, som udgør det nye Spanien – og som vi ved JAMAS Wine vil præsentere vores kunder for.
De absolut mest interessante og fremadstormende vinområder i det nye Spanien er Vestspanien og specielt de vestspanske og atlanterhavsprægede bjerge. Her spirer nye tendenser og stile frem på druer og i områder, der førhen var ukendte, såsom Bierzo, Ribeira Sacra, og Rias Baixas – alle fra det grønne, frodige nordvestlige Spanien. Det er også i det nordvestlige Spanien, at der bliver eksperimenteret allermest med stile og druer – rødvinsdruen Mencia er et godt eksempel på det nye Spanien med dens unikke mineralske, krydrede, men også lette, lyse og runde udtryk.
Mencia er pinot noirs frække, luksuriøse spanske fætter, som dyrkes i de nordvestlige vindistrikter Bierzo og Ribeira Sacra, hvor der er bjergrigt, ekstremt frodigt og regnfuldt, hvilket resulterer i unikke, krydrede og urtede vine med kant. Vinbøndernes erfaring, ekspertise og finesse i disse unikke nordvestlige områder har gjort, at vinene – trods et højt syrepræg – er elegante, dybe og ekstremt komplekse. En af de fantastiske vinbønder er mencia-”vinguruen” Raul Perez.
”Fremtiden ligger i fortiden” når det gælder spansk vin og den spanske vinindustri. Med dette skal forstås, at nogle af de nye vinbønder er gået tilbage til de gamle metoder såsom ”minimal intervention”, som lader druen fortælle sin egen historie uden menneskelig indblanding i lagringsprocessen. De nytænkende vinbønder tilpasser sig naturen og den enkelte mark, hvilket skaber ekstravagante luksusvine, der får topanmeldelser.
Således er vin fra det nye Spanien, hvad vi kan vente at se mere af i fremtiden, da de internationale vinanmeldere (såsom Decanter, Tim Atkin, Robert Parker og James Suckling) har kastet deres kærlighed på vine fra det nye Spanien, og dermed vil resten af verden også få øjnene op for den moderne og trendy spanske vin. Du kan stadig få den lækre, traditionelle spanske vin med masser af power, tyngde og fadpræg, men er du på udkig efter nye spændende vinoplevelser, bør du kigge i retning af det nye Spanien.
Som nævnt opkøber små familieejede vingårde gamle vinmarker med frugtbar muld, gamle druetyper som mencia-druen, de grønne og frodige forhold i det nordvestlige Spanien og nye teknikker, der udgår fra det nye Spanien. Den nye generation af vinproducenter har valgt at dyrke vinmarkerne, der er placeret i det nordvestlige Spanien, hvor der er utallige mikroklimaer fra vinmark til vinmark, fordi det resulterer i ekspressive og varierede vine – vine, som taler om den natur, klima og muldjord, de kommer fra.
I den højest beliggende del af Rioja Alavesa har vinbonden Sandra Bravo vingården Sierra de Toloño og et utal af små plots, hvor kalken i undergrunden dominerer muldjorden. Bravos minimal intervention-fremstillingsteknik af vin har givet hende kåringen som ”Best Young Wine Maker”. Druen og terroir får virkelig lov til at skinne igennem, og der opnås en elegant og kompleks rioja-vin. Smagsudtrykket i Bravos vine er et resultat af den type drue, vinmark og tid, vinen har ligget på fad, men det helt specielle ved hendes vine er vinmarkernes forskellige geografiske placering og alder.
Sandra Bravos vine er et eksempel på, hvordan vin fra det nye Spanien har givet naturen rattet, hvor vinbondens funktion er at arbejde ud fra det, naturen giver – forhold som klima, jordtype og geografi, der alle giver forskellige modningsprocesser. Der bliver således kælet for vinmarker, druer og vin på en helt ny facon, der ikke er mulig hos de store vinproducenter – i det nye Spanien kæles der for vinen. Vin fra det nye Spanien er lavet med finesse, erfaring og nytænkning inden for vinlavning, hvilket er en smagsoplevelse, vi hos JAMAS Wine elsker at dele med vores kunder.
Konceptet bag Jamas Wine er ”anbefalingen af den gode vinoplevelse til venner og bekendte”. Derfor er vinene på vores vinkort nogle, vi selv med hånden på hjertet kan anbefale til venner, familie og kunder. En lille vinforretning som vores lever på den gode oplevelse, og derfor har vi valgt at gå efter de små familieejede vingårde, hvis vin, værdier og pris passer til vores vision. Hvordan det startede med lige præcis den spanske vin, kan du læse mere om her.
Men hvorfor lige Spanien? Der er en skøn diversitet i spanske vine og vindistrikter – både de kendte og de knap så kendte. Efter grundig research af de forskellige vindistrikter og de små familieejede vingårde i distrikternes delområder har vi fundet spanske juveler, som vi har bragt med os tilbage til Danmark. Disse små vingårdes geografiske placering er den samme som de store vinproducenters – blandt andet i vindistriktet Rioja. Således er vinen fra de små vinbønder i høj kvalitet, men i små mængder, lavet efter moderne tilgange og dermed eksklusive og yderst delikate.
Små vingårde med ældgamle vinmarker skaber topvine
Et eksempel på en af disse juveler er El Laberinto 2018, en dyb, intens og elegant vin. Vinmageren Eduardos vinmarker gemmer på et lille område, der bliver kaldt El Laberinto, Labyrinten. Her er vinstokkene lave, krogede og viltre på grund af de svære jord- og solforhold i labyrintens fordybning. 28 år uden én eneste drue, men miraklet sker – der kommer små og ekstremt koncentrerede druer frem, der bliver til Eduardos mesterværk af en topvin.
Eduardos vinstokke i Labyrinten producerer kun et fåtal af druer sporadisk, og nogle år er der stadig ingen druer. Denne vin er, hvad udtalelsen, ”alt godt kommer til den, der venter”, indebærer – en vin med flere lag af mørke bær- og frugtnoter, våd muldjord, tør lakrids, cedertræ… En spansk rødvin, der bør opleves! Udover Eduardo er der mange små familieejede vingårde, der har opkøbt ældgamle marker, som nu producerer yderst elegante og intense vine. Da de typisk er små og ikke kan afsætte vinene uden for Spanien, hjælper vi dem i JAMAS Wine med at dele deres lækre vine med danskerne.