• Add description, images, menus and links to your mega menu

 • A column with no settings can be used as a spacer

 • Link to your collections, sales and even external links

 • Add up to five columns

 • Producerer primært frisk og frugtig hvidvin (på Verdejo druen) og er i skarp konkurrence med Rais Baixas om at lave Spaniens bedste hvidvine.


  Rueda generelt

  De tidligste tegn på vinproduktion i området dateres tilbage til det 11. Århundrede. Adelige og andre blev tildelt land, efter at have hjulpet kong Alfonso VI med at generobre området, som til gengæld byggede klostre med tilhørende vinmarker. Fremragende ide.

  I 18 hundredetallet blev der planet mange flere vinstokke og udelukkede Verdejo blev plantet i denne periode. Vinlusen ødelagde i perioden omkring skiftet til det 19 århundrede 2/3 af alle vinmarker, og under genplantningen blev der fokuseret på kvantitet over kvalitet. Dårlig ide.

  Først i 1972, hvor en af de store vinmagere fra Rioja lavede store investeringer i Rueda, blev der igen skiftet fokus mod at producere vin af høj kvalitet på Verdejo. En rigtig god ide synes vi og vi er glade for at kunne præsentere noget af det ypperste hvidvin Rueda (og Spanien) i vores sortiment.

  Terroir & Klima

  Rueda ligger ca. 800 m. over havoverfladen, nordvest for Madrid og dermed centralt på den iberiske halvø. Klimaet i Rueda er fastlandsklima (lange varme somre og kolde vintre), næsten alle druer høstes derfor om natten på grund af høje dagtemperaturer. Heldigvis elsker Verdejo druen disse barske forhold, som resulterer i koncentreret smag.

  I Rueda er der masser af sol, ca. 2.600 timer på et år og i forhold til resten af Spanien falder der mindre regn i Rueda. Den konstante vind i bakkerne holder altid vinmarkerne tørre, så vinstokkenes rødder skal grave dybt igennem den stenede, sandede og lerede jord for at finde vand og næringsstoffer. Store temperaturforskelle mellem dag og nat sørger for en eminent balance mellem sukker og syre i Verdejo druen.v

  Druer, Vin & Mad i Rueda

  96% af alle vinstokke i Rueda er hvide druer. Herudover er Verdejo druen altdominerende i Rueda, og ud af de 32.500 hektar vinmarker, står der på de 28.800 hektar Verdejo vinstokke.

  Ud over Verdejo er der også flere hvide varianter der gør sig godt i Rueda, heriblandt Sauvignon blanc, Viura og Palomino fino.

  De røde druer udgør forsvindende lidt af den samlede produktion, og som forventet er det primært Temeranillo der produceres. Herudover produceres meget små mængder af Cabernet Sauvignon, Merlot og Garnacha.

  Er du Pinot Grigo eller Sauvignon Blanc fan er der ingen tvivl om at du vil elske en Rueda Verdejo.

  Rueda Verdejo er en god og alsidig vin der med sin friske og frugtige smagsprofil gør sig godt med mange retter, især skaldyr, fisk ost, grøntsager, krydret mad og friske sommersalater.

  Rueda Verdejo gør sig også rigtigt godt uden mad, om det er en varm sommerdag på terrassen eller en kold vinterdag foran pejsen.

  Verdejo druen byder på vin der er både lys, frisk, frugtig og balanceret. Fyldt med masser af aromaer af fennikel, hvid fersken. Verdejo er blød, fyldig og med masser af citrusfrugt.

  Ifølge Wine Folly vil enhver madret som du tænker skal toppes med lidt lime, vil passe rigtigt godt til en frisk Verdejo.

  Vi anbefaler især Rueda Verdejo til kammuslinger

  Vinproduktion i Rueda

  Druerne høstes når de er modne, og høstes med henblik på at undgå oxidering af vinmosten om natten hvor der er signifikant køligere end om dagen. Druerne kommer i vinkælderen med en temperatur på 10-15 grader, i modsætning til dagtemperaturen hvor, druerne er omkring 10-15 grader varmere.

  Da Rioja-producenterne i 70’erne indtog vinmarkerne i Rueda bragte de deres metoder med sig og fandt vejen tilbage for Rueda til at producere elegant kvalitetsvin.

  Det meste fermenteringen foregår i ståltanke og med moderne teknologier og processer, som temperatur kontrol, kold-behandling og vakuumfiltre der renser vinmosten uden at fjerne næringsstoffer der bruges i gæringsprocessen. Efter 3 måneder i ståltanken tappes de unge vine på flaske.

  Selvom det meste vin produceres som Joven vin, kan Verdejo mere end det og hvis du rejser rundt i Rueda er det ikke usædvanligt at falde over hvidvin der ligget 12-18 måneder på bærmen (Sur lies) i et ”beton-æg”, hvilket frembringer lidt dybere toner som hasselnød og ristede mandler.

  Rueda – En hvidvin kan klasificere som Rueda når 50% af druerne er Verdejo

  Rueda Verdejo - For at en hvidvin kan klassificeres som Rueda Verdejo skal vinen indeholde mindst 85% Verdejo.

  Vino de Pueblo – 85% af druerne i vinen skal komme fra landsbyen som vingården ligger i

  Gran Vino de Rueda – Druerne skal komme fra vinstokke der er mere end 30 år gamle, og udbyttet mp ikke overstige 6.500 kg per hektar for at sikre høj koncentration og elegante vine.

  Drink din Rueda med det samme. En god tommelfingerregel for hvidvin fra Rueda er at de skal drikkes unge (Joven), så nyd din Rueda Verdejo med det samme og gerne inden for 12-18 måneder.