• Add description, images, menus and links to your mega menu

 • A column with no settings can be used as a spacer

 • Link to your collections, sales and even external links

 • Add up to five columns

 • Rioja er et verdensberømt vinområde, som mange forbinder med spansk vin. Rioja er hjemsted for vine, der år efter år imponerer hele verden. De traditionelle vine har typisk fadpræg og kan nå utrolige niveauer med et enormt lagringspotentiale. En ny moderne generation af vinmagere er dog nu ved at skrive ny Rioja-historie, med topanmeldte friske vine oppe fra bjergene. Tempranillo-druen er regionens kendetegn - og herpå laves vine af ekstraordinær kvalitet.

  Læs meget mere om Rioja i afsnittene nedenfor.


  Rioja generelt

  Et relativt nyt klassifikationssystem i Rioja, har bevæget indikatoren for kvalitet væk fra fadpræget. Plads til mangfoldighed og forskellige stile rummer DOCa Rioja nu endnu bedre. 

  Joven:Denne type Rioja-vine har ikke lagringskrav. Her bruges der minimal eller ingen fadlagring og de har ofte meget frugtdrevet stil. Der laves rigtig gode vine i denne kategori, og ofte til en pris hvor alle kan være med. Tidligere var dette Riojas laveste kvalitetsindikation.

  Crianza:var tidligere her kategorien, hvor vinene først kunne frigives til markedet. Den længere lagringstid gør, at vinen har mulighed for at udvikle mere kompleksitet. Vinene er har ofte smag af røde frugter og raffinerede kryddernoter.

  Rødvine: Krav om lagring i 24 måneder - heraf min. 12 måneder på egetræsfade.

  Rosé og hvidvine: Krav om lagring 24 måneder - heraf mindst 6 måneder på fade

  Reserva:er hvor det begynder at blive rigtig spændende. Karakteristisk har vinene her udviklet en fantastisk balance og struktur mellem frugt og struktur, med tørrede noter af frugt og krydderier.

  Rødvine: Krav om lagring i 36 måneder - heraf mindst 12 måneder på egetræsfade og 6 måneder på flaske.

  Rosé og hvidvine: Krav om lagring i 24 måneder - heraf mindst 6 måneder på fade.

  Gran Reserva:er den øverste kategori for rød-, hvid- og rosévine. Vinene her laves typisk de år, hvor druerne har været ekstragode. Vine i denne kategori kan få selv de største skeptikere til at tabe kæben.

  Rødvine: Krav om lagring i mindst 5 år - heraf mindst 24 måneder på fade - og 24 måneder på flaske.

  Rosé og hvidvine: Krav om lagring i mindst 5 år - heraf mindst 6 måneder på fade.

  Rioja har altid været Spaniens mest eftertragtede vinregion og har formået at opbygge et image af prestige blandt vinnydere og internationale vineksperter. Berømmelsen som Spaniens førende vinregion, har man opnået for sine klassiske og traditionelle vine, med deres unikke potentiale for lagring, beundret af vinelskere over hele verden. Samtidig har en ny generation af vinmagere sat en stilmæssig revolution i gang, med helt anderledes friske vine, langt fra de gamle traditioner. 

  Dette er et meget godt billede på de fremadstormende og nyskabende tendenser der pryder mange dele af Spanien nu - og beviser at spansk vin er meget mere end bastante fadprægede vine.

  Rioja har tre underområder:Rioja Alta, Rioja Oriental og Rioja Alavesa

  Rioja Alta, den vestlige del, som dækker tæt på 28.000 hektar og omfatter den berømte og historiske vinfremstillingsby, Haro. Zonen er kendetegnet ved sin mere traditionelle stil, med struktur og syre i sine vine. Her finder man mange af de mest kendte og århundrede gamle vingårde.

  Rioja Oriental, eller det østlige Rioja, som indtil for nylig var kendt som Rioja Baja, der dækker 25.000 hektar. Området er det varmeste i regionen og døjer ofte med tørke. Vinene er kendetegnet ved højere alkohol, lav syre og stor fylde fra solens bagende varme. 

  Rioja Alavesa, som er den mindste zone, med flere familiedrevne vingårde, og dækker godt 13.000 hektar. Det er den nordligste del af Rioja, som har et mere tempereret og vådt klima end de andre. Her er vinstilen typisk lettere med frugt og høj syre. Her finder man i dag nogle af de pionerende og moderne vinmagere, der hejser et nyt og meget spændende flag for Rioja. 

  Rioja har generelt formået at forblive på forkant med tiderne, i form af mangfoldighed af vine med karakter og personlighed. Mangfoldigheden er nøglen til deres succes på verdensmarkedet, hvor regionen er blandt eliten af europæiske vindistrikter historisk set. Faktisk er Rioja blandt de 5 mest anerkendte vinregioner i hele verden.

  Det som mange stadig forbinder Rioja-vine med, er deres fadpræg. I slutningen af 1800-tallet begyndte man at fornemme en ensartet stil i Rioja. Her var vinbønderne nemlig blevet overbevist om, at fadlagringen var vejen frem. Oprindeligt benyttede man franske fade, men prisen steg markant og hurtigt, som resulterede i man skiftede til amerikanske fade. De amerikanske træ tilførte vinene en forstærket smag af brændthed, toast og vanilje. Nu ser man mange være skiftet tilbage til de rundere franske fade, for at nedtone fadets smagspræg og lade frugten komme mere til udtryk.

  Navnet Rioja stammet fra floden Rio Oja, som løber igennem området. I 1925 blev Rioja det første område, der fik klassificeringen af DO. Og da overbygningen DOQa (Denominación de Origen Calificada) blev indført, var det kun naturligt at Rioja kunne bryste sig af Spaniens ypperste kvalificering i 1991.

  Der er for mange store navne i Rioja man kunne fremhæve - og der sker for mange spændende nye ting fra den yngre generation, til det bliver overskueligt. Men topvinene fra Marques de Murrietta, Muga, Rioja Alta, Riscal og Clos Mogador er svære at komme uden om

  Terroir & Klima

  Jordbundstyperne har stor betydning for den kvalitet vine fra Rioja kan opnå. Der er mange forskellige, men der skelnes hovedsageligt mellem:

  Kalk- og lerholdig jordsom særligt findes på bjergskråninger og terrasser på den venstre bred af Ebro-flodens mellem Haro og Logroño. Med lavt organisk materiale har jorden farve efter kalkstenen, og i de mest kalkholdige områder er jorden nærmest hvid.

  Jernholdig lerjordsom primært findes på den højre bred af floden Ebro (Rioja Alta). Jorden er dybere og småstenene der findes på overfladen, er ikke så lette at brække som i den kalkholdige jord. Jorden her fremstår mere rødlig og er ligeledes meget fattig på organiske materialer. Den røde farve er et resultat af oxidation af mineralske forbindelser, hovedsageligt jern. Denne type jord kan producere fremragende vine i Rioja.

  Klimaet i Rioja er kontinentalt, men med påvirkning af både Atlanterhavet og Middelhavet. La Sierra de Cantabria bjergkæden fungerer som et beskyttende skjold for de Atlantiske vinde - uden dem ville vinmarkerne slet ikke have de samme forudsætninger for at producere den høje kvalitet.

  Generelt er klimaet og vejrforholdene i Rioja eminente til vindyrkning: Små nedbørsmængder, masser af sol og store temperaturforskelle dag og nat. Temperaturen er afgørende for druernes kvalit

  Druer i Rioja

  Tempranillo er kongedruen i Rioja og nationaldruen i Spanien. De karakteristiske smagsnoter er; kirskebær, tørrede figner, cedartræ, tobak, dild og vanilje. Tempranillo aldrer særdeles flot og de bedste vine kan ligge i kælderen eller reolen i mere end 20 år. Tre hjælpedruer, der ofte benyttes i det klassiske Rioja blend er; Garnacha, Graciano og Mazuelo. Garnacha tilfører alkohol, struktur og syre - mens graciano og mazuelo giver vinen farve og et krydret touch.

  Røde druer: Tempranillo, graciano, mazuelo, garnacha og maturana tinta. 

  På hvidvinsfronten står Viura og Malvasia for nogle fremragende hvidvine. Anerkendte vinanmeldere og vinentusiaster er ved at få øjnene op for, hvor godt hvidvin fra Rioja også kan være.  

  Hvide druer: Viura, Malvasia, sauvignon blanc, chardonnay, garnacha blanca, tempranillo b og torrontés.

  Mad & Vin i Rioja

  De røde: Har du at gøre med en traditionel vin med stor fylde, dybde, kompleksitet og masser af moden frugt, er der utallige gode madparringer. Oksekød og lam er fantastiske matches, hvor strukturen og fylden komplementerer kødet eksemplarisk. Alt rødt kød på grill går man heller aldrig galt i byen af med en Rioja vin. De moderne og mere friske vine, med karakter af floralske noter, krydderurter og røde frugter, nærmest skriger på tapas, kylling og diverse pastaretter.

  De hvide: Her må vi bare sige - prøv det til tapas. Det passer fremragende sammen. Derudover fungerer de unge hvide Rioja-vine eksemplarisk til mad som grillet fisk, skaldyr og salater. Vine med alder og længere tid på fad parrer fantastisk med eksempelvis smørstegt fisk, ovnbagt fisk, paella, hummer, grillet kød og stærke oste. 

  Vi vil vove at påstå, at uanset hvad du kaster dig ud i, i køkkenet, så vil der altid være en Rioja-vin der passer.