• Add description, images, menus and links to your mega menu

 • A column with no settings can be used as a spacer

 • Link to your collections, sales and even external links

 • Add up to five columns

 • Inde på den spanske højslette og nord for Madrid ligger vinområdet Ribera del Duero. Navnet betyder direkte oversat “Dueros bredder”, hvor vinmarkerne pryder landskabet. Sandsynligvis efter Rioja det næstmest kendte område i Spanien. Floden der løber gennem området hedder Duero - som løber gennem Portugal og ud i Atlanterhavet.

   


  Ribera del Duero generelt

  Der stilles krav til, at rødvine skal indeholde minimum 95% af refulativets godkendte druer. Tempranillo (Tinta del Pai eller Tinto Fino) skal samtidig  udgøre min. 75% af druesammensætningen.

  Områdets rødvine klassificeres indenfor disse forskellige kategorier:

  Cosecha (Joven/Roble):Typisk ingen eller kort lagring på fade. Vinen der anses som en bordvin.

  Crianza: Krav om min. 12 måneders lagring på egetræsfade 

  Reserva: Krav om min. 12 måneders lagring på egetræsfade og 24 måneder på flaske

  Gran Reserva: Krav om min. 24 måneders lagring på egetræsfade og yderligere 36 måneder på flaske.

  Efter sin tilblivelsen af DO Ribera del Duero, har man haft stor succes med implementering af innovative vinificerings-teknikker, moderne teknologi og strenge krav til vindyrkningen. Det har tilsammen resulteret i, at området er blevet et stempel for kvalitet.

  Og faktisk har danskeren, Peter Sisseck, været med til at sætte Ribera del Duero sådan for alvor på verdenskortet. Du kender sikkert vinen Pingus, som ligger helt i toppen kvalitets- og prismæssigt i Spanien. PSI er også Peter Sissecks fortjeneste - og derfor kan vi danskere godt prale af at have én af de helt store vinmagere i Spanien.

  Den mest betydningsfulde producent er Vega Sicilia, som er synonym med kvalitet og eksklusivitet. Deres Único Gran Reserva lagres minimum 7 år på fade - og bliver først frigivet til markedet mellem sit 10. og 20. år. Vega Sicilia er store som få i området, men de gyder stor respekt for at drive Duero frem, selv i de år hvor de mindre og ukendte producenter havde det svært.

  RIbera del Duero vine laves primært på Tempranillo-druen, men kaldes ofte Tinta del Pais eller Tinto Fino.Vinene er karakteriseret ved en dybrød farve, med en en aromatisk palette og en stor fyldig krop. Vinene skal minimum indeholde 75% Tempranillo - og mange producerer vine på 100% af den spanske nationaldrue i området.

  Terroir & Klima

  Her bliver det varmt - endda meget varmt. Og så bliver det koldt - rigtig koldt. Om sommeren kan temperaturen nå op omkring 45 grader, mens det om vinteren kan falde helt ned til -20 grader. Tørre somre, hårde vintre og en lav nedbørsmængde.Med andre ord er forholdene ekstreme. 

  Ribera del Duero er præget af et kontinentalt klima, med påvirkning fra Middelhavet. Vinmarkerne ligger mellem 700-1000 højdemeter, hvor druemodningen er langsom og relativt sen i forhold til andre spanske regioner. Druerne har potentiale til at nå en ekstraordinær god kvalitet, men det stiller store krav til arbejdet i vinmarkerne at opnå de perfekte resultater.

  Klima og vejrforholdene har en central betydning for, hvor komplekse vinene kan blive og hvor fantastisk vinene kan ældes. Højden på vinmarkerne sikrer, at syren også kan bevares - og den kombination skaber kvalitet i Ribera del Duero.

  Der findes mere end 32 jordbundstyper på tværs af regionen, men den gennemgående struktur er lerholdig og sandet. Karakterisk er også den store andel af kalksten og mergel.

  Druer, Vin & Mad i Ribera del Duero

  Ribera del Duero er et ægte rødvinsområde og dyrkningen af hvidvin er yderst begrænset.

  Røde druer: Tempranillo (Tinta del Pais eller Tinto Fino), Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot og Garnacha.

  Hvide druer: Albillo

  Hvad spiser man til? Rigtig mange retter egner sig sublimt i sammenspillet med Ribera del Duero vinene. Vinens alder og kompleksitet er vigtig at have for øje, hvis man vil lave det helt perfekte match - mere om det om lidt.

  Helt overordnet går vinene godt sammen med; rødt oksekød, svinekød, vilde gryderetter, lammekoteletter. 

  De lagrede vinene har noter af mørke kirsebær, brombær, jordbær, røg, mørk chokolade, brun farin, jord, kaffe, vanilje og lakrids. De har ofte kraft og intensitet, med en stor krop og et højt tanninindhold. 

  Crianzahar fået kortest tid på egetræsfade og er dermed mere friske og ligefremme i udtrykket. De egner sig glimrende til tapas, skinke, grillede burgere eller chorizo-pølse. Lasagne er også et tosset godt match. 

  Reservavil harmonere eksemplarisk med eks. vildt, gryderetter, oksemørbrad og steaks. Tanninen blødgøres i samspil med kødets tunge proteiner og noterne af røg og jord skinner fantastisk igennem ved disse parringer.

  Gran Reservaer den kraftigste kategori, hvor mørke frugter, vanilje, mørk chokolade, læder, kaffe og krydderier er fremtonende. Den går helt formidabelt til de kraftige kødretter som lammeskulder eller røde og krydrede steaks eller bøffer.