• Add description, images, menus and links to your mega menu

 • A column with no settings can be used as a spacer

 • Link to your collections, sales and even external links

 • Add up to five columns

 • Med sin placering grænsende op til Atlanterhavet i det nordvestlige hjørne af Spanien, fik området i 1988 tildelt betegnelsen af DO (Denomicacíon de Origin) Riás Baixas. Den sydlige del af Rías Baixas grænser mod Portugal, som kun adskilles af Galiciens længste flod, Miño. Her skuer vinmarker og drueklaser bogstavligt talt ud mod det barske og kølige hav, der i høj grad sætter sit aftryk på vinenes karakter og mineralske udtryk.


  Rías Baixas - Generelt

  Vinproduktion i området menes at være dateret helt tilbage til Romertiden, hvor Romerne medbragte handel, teknologi og vinkundskaber. I det 12. århundrede sørgede franske munke for at raffinere vinmetoderne i området yderligere. I løbet af det 14. og 15. århundrede blomstrede vinproduktionen i Galicien og Rias Baixas med opdagelsen af Den Nye Verden og søfartsruter til bl.a. England og resten af Europa. Vindyrkning og -produktion tiltog gennem det 19. århundrede, indtil handelskrige og eksportforbud førte til overkapacitet og endeligt blev ødelagt af Phylloxera pesten (vinlusen). Ved genplantning af indfødte druesorter i det 20. århundrede – og med hjælp fra en ny generation af dygtige vinmagere - begyndte Albariño-druen at forme den storhedstid, der i dag er kendetegnende for regionen.

  Så sent som for kun få årtier tilbage, omkring år 1980, har regionen formået at oparbejde en international status i den moderne vindyrkning, som hjemstavn for hvidvin af ypperste kvalitet.

  Indtil Rias Baixas fik tildelt sin DO status, bestod området af tre forskellige subregioner; Val do Salnés, Cantado do Tea og O Rosal. I 1996 blev Soutomaior indlemmet, mens Ribeira do Ulla blev optaget i år 2000. Området er i dag reguleret af Consejo Regulador (det nationale vinreguativ), som mange andre betydningsfulde spanske vindistrikter. Regulativet sikrer styring af produktionsmetoder, aldringsprocedurer og tilladelse til dyrkning kun af specifikke druesorter.

  I skrivende stund er 12 druesorter tilladt at dyrke i DO Rías Baixas – hvor Albariño som flagskibsdruen står for intet mindre en 90% af beplantningen. 

  Hele 99% af alt vin der produceres her er hvidvin – og hvis der er 3 ting der ikke kan nævnes uden hinanden, er det; Albariño, Rías Baixas og Galicien.

  Rías Baixas - Terroir & Klima

  Nå, det lyder alt sammen lækkert… Skal vi ikke tage på ferie i området?! Jo, det vil vi klart anbefale med henblik på de store vinoplevelser I vil have i vente. Men.. For der et men. Nedbørsmængden i Spaniens grønne hjørne i nordvest kan nemlig med lethed få en grå og våd novemberdag i Danmark til at fremstå som den rene badeferie. Faktisk beslægter klimaet her nærmere Irland end andre dele af Spanien. Der er dog som bekenddt ikke noget der er så skidt, at det ikke er godt for noget andet. Vinplanterne – og dermed vinbønderne - elsker det.

  Temperaturene er moderate året rundt, og solskintimerne i forening med havets frisk dis, balancerer de perfekte forudsætninger for dyrkning af højkvalitets hvidvin. Den hårdføre Albariño-drue excellerer under forholdene og formår at producere druer med et uimodståeligt friskt syrepræg og en sprød og aromatisk profil.

  Val do Salnés er det største subområde i regionen, som også har den største kystberøring. Området samtidigt konsekvent det meste kølige og fugtige område i Rías Baixas.

  Ribeira do Ulla er regionens nordligste subområde og er i lighed med Val do Salnés kendetegnet ved kølige temperaturer, men væsentligt mere tørt.

  O Rosal mod syd, grænsende til Portugal, der gror vinstokkene typisk på terrasser ned til Miño-floden. Med en betydelig kontakt til både Atlanterhavet og floden, er området også karakteriseret ved kølige temperaturer.

  Condado de Tea er placeret mere mod øst og ligger geografisk mere indlands. Derfor nyder vinmarkerne her lidt varmere temperaturer end de andre områder.

  Soutomaior er det mindste delområde, med en geografisk placering lige midt i DO Rías Baixas. Her er landskabet bakket og vinmarkerne får sin fugt og Atlanterhavsbrisen gennem en aflang bugt.

  Terroir og jordbundsforholdene er hovedsagligt præget af granit, sandet jordbund med klippestykker. Gennemgående for områdets jordbund, er der et meget højt mineralindhold, som i samspil med klimaet, skaber de ideelle forudsætninger for de sprøde og karakterrige vine på Albariño-druen – Riás Baixas stolthed.

  Druer og produktion i Rías Baixas

  Rías Baixas er et hvidvinsområde, og derfor stærkt domineret af hvide druesorter. Men får du chancen, så snyd ikke dig selv for at prøve en af regionens stilmæssigt lettere rødvine.

  Albariño er den primære drue

  Men druen du her skal kende er som du nok hævde gættet… Albariño, som står for 90% af hele beplatningen. Utvivlsomt flagskibet for det kystnære DO Rías Baixas og en ny sommelierfavorit på mange gourmetrestauranter på tværs af kloden.

  Andre hvide druer

  Loureira blanca (marqués), Treixadura, caiño blanco, torrontés og godello.

  Røde druer:

  Sousón, Mencia, Caiño Tinto, Espadeiro, Loureira Tinto, Pedral og Brancellao.

  Præ-fermentering (maceration)

  Efter høsten, presses druerne forsigtigt. Druemost, druekød og skind gennemgår en udblødningsproces ved lave temperaturer i alt fra timer til dage. Det er her vinens kompleksitet og aromatiske struktur tager form. Det er en mere og mere populær fremgangsmåde i DO Rias Baixas.

  Anvendelse af naturligt gær

  Flere og flere vinmagere forfølger metoden, hvor fermenterer druerne med naturligt gær der findes i deres vinmarker. Selvom det er en lidt mere udfordrende opgave at styre processen med det naturlige gær, opnår man en endnu bedre refleksion af terroir og markens unikke forudsætninger. Således kan vinmageren virkelig opnå sin helt egen identitet i vinen.

  Aldring og lagring på egetræsfade

  Egetræsfadene bruges i de tilfælde, hvor hensigten er at skabe vine med større kompleksitet i smag og struktur, samt forøger aldringspotentialet. Metoden bruges typisk i deår, hvor modningsprocessen af druen har været ekstraordinær og hvor der er potentiale til at skabe helt særlige vine.

  Malolaktisk gæring

  Rias Baixas vinene er kenedtegnet ved deres sprøde udtryk, med Albariño-druens høje naturlige syreindhold. Den malolaktiske gæringsproces er et redskab vinmageren kan benytte sig af, for at opretteholde friskhed i vinen. En delvis malolaktisk gæringsproces, kan også anvendes til at runde og blødgøre vinens udtryk, mens det samtidigt hjælper på en yndefuld aldringsproces. Minimum alkoholprocent for Albariño vine i DO Rias Baixas er 11,3%, 11,5% for vine med fadlagring og 11% for drueblends.

  Lagring på gærrester

  Hvor gærresterne normalt sorteres fra inden tapning på flaske, er det i stigende grad blevet populært at lade vinen hvile på sine gærrester. Dette resulterer i forstærkede smagsnuancer og aromaer, mens det giver mere rundhed i vinens kanter. Kontakten med de døde gærceller hjælper også vinen med at bevare sin friskhed indtil tapning på flaske.   

  DO Rias Baixas tillader 8 kategorier af vin:

  Rias Baixas

  Rias Baixas Albariño – krav om indhold af 100% Albariño-druer, som kan være dyrket i alle de 5 subområder

  Rias Baixas Salnés

  Rias Baixas Condado

  Rias Baixas Rosal

  Rias Baixas Barrica – her er der krav til vinenes lagring på fad, både hvid- og rødvine

  Rias Baixas Tinto – rødvine fra området. Disse udgør mindre end 1% af områdets totale vinproduktion

  Rias Baixas Espumoso – mousserende vin fra området, typisk begrænsede produktioner

  Mad & Vin i Rías Baixas

  Den gode gamle regel om at søge inspiration i de lokales mad- og vinparring har også her sin berettigelse. Både de lokale og turisterne nyder ofte vinene til fiskeanretninger, som vinene er som skabt til. Særligt Albariño’s høje syrepræg, kombineret med friskheden fra havet og mineraliteten fra undergrunden gør, at hvidvinene understøtter mange moderne serveringer helt fantastisk.

  Hvidvinene fra Rias Baixas er generelt venner med alt fra havet. Helt uovertruffen er parringen med hvid- og mager fisk. Det samme gælder forskellige former for skaldyr; østers, muslinger mv.

  En personlig anbefaling er samspillet med en appetitlig ceviche.
  På grøntsagsfronten fungerer vinene fremragende sammen med peberfrugter, grillede grøntsager, en caprese- eller cæsarsalat. Bevæger vi os over i ostens univers, vil man typisk pege på bløde oste som burrata eller lidt mere faste oste som eks. manchego, gouda eller feta. Her matches der op mod vinens naturlige syre, samt friske og sprøde karakter.

  Server og nyd vinen helt kold – gerne nede omkring 3-7 grader. 

  Hvidvinene fra Rias Baixas er også de helt perfekte terrassevine uden mad, når solen står højt på himlen, igen pga. sin sprøde, friske og aromatiske karakter.