Priorat DOQ (Denominació d'Origen Qualificada) ligger i Tarragona provinsen og kan nås på en time i bil fra lufthavnen i Barcelona, hvis du følger kysten sydpå.
Priorat producerer i dag nogle af Spaniens mest efterspurgte vine, men sådan har det absolut ikke altid været.
I dag er vinene oftest relativt dyre, da produktionen af vin sker på små marker i svært fremkommelige bjerge. Transporten af druer efter høst foregår ofte med muldyr.
Vinproduktionen kan dateres tilbage til det 12. århundrede, hvor munke fra karteuserordenen begyndte at kultivere området med henblik på vindyrkning. Prioren (den øverste leder af et kloster) af Scala Dei regerede over flere landsbyer i området og deraf kommer navnet Priorat.
Historien om, hvorfor munkene i første omgang slog sig ned i Priorat er sjov, og ganske forståelig. Kong Alfonso VI sendte 2 riddere ud for at finde en ideel lokation, hvor munkene bosætte sig. Da ridderne ankom for foden af Montsant bjergene (se billedet til højre) blev de ramt af, hvor smukt området var. Ridderne fandt nogle lokale og spurgte ind til, hvordan det mon kunne være at området var så utroligt og smukt. De lokale fortalte blandt andet om guddommelige begivenheder, hvor fårehyrder havde været vidner til, at der fra det højeste fyrretræ i området havde åbnet sig en trappeopgang, hvor engle steg op til himlen. Da kong Alfonso fik genfortalt historien, tilbød han området til munkene, som takkede ja. Munkene tog de lokaler beretninger til sig og de byggede et kloster hvor fyrretræet stod og kaldte det Scala Dei, som betyder ’trapper til Gud’. Og området er guddommeligt smukt, skulle vi hilse og sige.
DOQ er, ligesom DOCa (Denominación de Origen Calificada), de eneste kvalificeringer, der ligger over DO. Forskellen mellem DOQ og DOCa skal ikke findes i kvaliteten, men i stedet i den evige sproglige rivalisering mellem Spanien (Rioja - DOCa) og Catalonien (Priorat - DOQ).
Priorat har haft DO status siden 1975 og blev i 2001 opløftet til DOQ status, som det kun andet område i Spanien med højere status end DO. Ligesom flere af de andre verdenskendte vinområder er fundamentet for denne status i et enestående terroir, mager jord og et lavt udbytte.
Vinlusen ødelagde, som så mange andre steder i Europa, næsten alle vinmarker i det 19. århundrede og ikke før 1950’erne begyndte genplantningen for alvor og i 1954 bliver DOQ Priorat formelt etableret, og op igennem 1980’erne bliver masseproduktionen faset ud, til fordel for en ambition om at lave kvalitetsvin.
I slutningen af 80’erne ankom flere af de store vinmagere fra Rioja (og fra andre steder) og de udpegede flere områder, som de mente var ideelle til fantastisk vin. Områderne og vingårdene, der blev udpeget, findes stadig i dag under navnet Clos (Eksempelvis Clos Mogador, Clos Erasmus, Clos Martinet). Disse Clos-områder startede en sand kvalitets-revolution op gennem 1990’erne
I dag er der ca. 2.000 hektar vinmarker i DOQ Priorat.
Vejret er vildt i Priorat, mere vildt end et normalt fastlandsklima, og eksisterer i sin egen lille mikro klimaboble.
Her er sommerdagene lange, varme og tørre (op til 35-40 °C) og vintrene er bidende kolde (ned til temperaturer omkring -10 °C). Der falder i omegnen af 400-600 mm regn i løbet af et år.
Selvom området som udgangspunkt er godt beskyttet af Montsant bjergene er området både udsat af kolde vinde fra nord og mistralvinden fra øst
Vinmarkerne er plantet på terrasser der er arbejdet ind i skråningerne og området ligger mellem 100 til 700 m over havets overflade.
Området er af vulkansk oprindelse og det har sat sine spor i jordbundens karakteristika. Jordbunden er stenet består af skiffer, kvarts og den så berømmede Licorella-sten. Jorden er meget næringsfattig og giver generelt utroligt lavt udbytte. Den stenede jord dræner vandet eminent, og vinstokkene skal hente vandet helt nede på 15-60 meter under jordoverfladen.
95% røde druer, 5% hvide druer og en total produktion (i 2018) på 5.200 tons druer.
Røde
Grenacha Tinto ca. 40%
Cariñena (Carignan) ca. 24%
Cabernet Sauvignon ca. 10%
Syrah ca. 10%
Merlot ca. 7%
Hvide
Granacha Blanca ca 3%
Macabeo, Pedro Ximinez, Viognier ca. 2%
Rødvine fra Priorat er kraftige men med et højt og godt syreniveau. Vinene har god struktur og det ofte kan de være urtede (sort peber og krydderier), hvilket blandt andet er grunden til vi synes vinene fra Priorat enormt spændende.
Rødvinene fra Priorat passer godt til gryderetter med oksekød, mad der er lavet på grillen, oksesteg med svampe, kraftigt krydret kylling.
Hvis du får fat i flaske Priorat med høj alkohol, så match den gerne med mad der har lidt sødme, eksempelvis grillmad der har fået lidt barbecue sauce.
Rødvinene fra Priorat må meget gerne få en masse ilt, inden de drikkes.
Rødvinene i DOQ Priorat følger, som traditionelt denne klassificering
Crianza – 6 måneder på egetræsfade og 18 måneder på flaske
Reserva – 12 måneder på egetræsfade og 24 måneder på flaske
Gran Reserva – 24 måneder på egetræsfade og 36 måneder på flaske
Der er efterhånden meget få vingårde der følger denne traditionelle fremgangsmåde, og du vil ofte se et label der hedder Vino de Guarda (vin med alder) som har været på egetrædsfade i 18 måneder og 6 måneder på flaske.
Det er ufatteligt dyrt at producere vin i Priorat, udbyttet er lavt og vinene fra Priorat vil altid være dyrere i forhold til de områder der ligger rundt om. Vil du på udkig efter vine der er produceret på samme måde og har nogen af de samme egenskaber, men til lidt billigere penge kan du kigge mod Montsant.
DOQ Priorat (regional vin)
Druer hentet fra hvor som helst i appellationen.
Kreativitet og frihed fremmes både med hensyn til innovation og trends
DOQ Priorat Vi de Vila (village wine)
Druer dyrket inden for landsbyens grænser som bestemt af Consejo Regulador.
Lavet af ejede eller langtidslejede vinmarker (minimum syv år)
Maksimalt udbytte: 7.000 kg/ha for hvide; 5.000 kg/ha for røde
Minimum 60% Garnacha og/eller Cariñena
90 % af vinmarkerne skal være mindst 10 år gamle: de resterende 10 % skal være mindst fem år gamle
DOQ Priorat Vi de Paratge (lieu-dit)
Druer, der dyrkes på et enkelt sted eller et enkelt sted, hvis grænser er fastsat af Consejo Regulador
Fremstillet af ejede eller langtidslejede vinmarker (minimum syv år).
Maksimalt udbytte: 6.000 kg/ha for hvide; 4.000 kg/ha for røde
Minimum 60% Garnacha og/eller Cariñena
90% af vinmarkerne skal være mindst 15 år gamle, de resterende 10% skal være mindst fem år gamle
DOQ Priorat Vinya classificada (premier cru)
Druer dyrket på en enkelt vingård klassificeret af Consejo Regulador
Fremstillet af ejede eller langtidslejede vinmarker (minimum syv år).
Maksimalt udbytte: 6.000 kg/ha for hvide; 4.000 kg/ha. for røde
Minimum 60% Garnacha og/eller Cariñena
80% af vinmarkerne skal være mindst 20 år gamle: de resterende 20% skal være mindst fem år gamle.
DOQ Priorat Gran vinya classificada (grand cru)
Druer dyrket på en enkelt vingård klassificeret af Consejo Regulador og ved hjælp af traditionelle dyrkningsmetoder.
Fremstillet af ejede eller langtidslejede vinmarker (minimum syv år).
Maksimalt udbytte: 4.000 kg/ha for hvide; 3.000 kg/ha for røde
Minimum 90% Garnacha og/eller Cariñena
80 % af vinmarkerne skal være mindst 35 år gamle, de resterende 20 % skal være mindst 10 år gamle.
I 1980 opdagede fire gode venner mulighederne i Priorat, som alle lagde fundamentet til det Priorat vi kender idag. José Luis Pérez (Clos Martinet), Carlos Pastrana (Clos de L’Obac), René Barbier (Clos Mogador) og Álvaro Palacios (Clos Dofi). Med udsigt over de mere end 100 år gamle garnacha og cariñenastokke, den vulkanske og unikke jordbund, kombineret med Priorats ekstreme klima, kunne de fire venner forestille sig store og potente vine, og sådan blev det. Vennerne producerede næsten sort vin med alkoholprocenter over 15%.
I øjeblikket er Priorat igen igang med at genopfinde sig selv, i denne omgang er det især drevet af den næste generation af de fire gode venner, nemlig Sarah Perez, Rene Barbier Jr, Alvaro Palacios og tyske Dominik Huber.
De nye generationer fokuserer mere på elegante vine og de fleste er overgået til økologisk eller hel biodynamisk drift af markerne (det er værd at nævne at bureaukratiet omkring certificering og vedligeholdelse af certificeringer har resulteret i at næsten ingen har nogen officielle certifikater).
Den største forandring er sket i vinkælderen, hvor nye fade er en sjældenhed og der eksperimenteres med fermenteringen som både sker med hele klaser af druer og lang køling fermentering. Den moderne facon ser vi som en hyldest til de oprindelige druer Garnacha og Cariñea og den specielle jordbund der findes i denne lille unikke klimaboble. Resultatet er smukke og elegante vine.