• Add description, images, menus and links to your mega menu

 • A column with no settings can be used as a spacer

 • Link to your collections, sales and even external links

 • Add up to five columns

 • Penedes er et absolut topområde og et af mest anerkendte områder uden for Spanien næst efter Rioja, Priorat og Ribera del Duero. Penedes er mest anerkendt for sin produktion af mouserende vin, men kan bestemt også lave rød vin. Den mousserende vin – Classic Penedes – er i disse år i en rivende udvikling.


  Penedes generelt

  Selvom der er tidligere spor af vinstokke, fandt den store udvikling af vindyrkning og vinfremstilling i Penedès sted i det 6. århundrede f.Kr., da Romerrigets Via Augusta (den længste og mest travle vej romerne byggede som forbandt byerne langs middelhavets kyst fra), krydsede Penedès som på dette tidspunkt var kernen i datidens vinhandel. På dette tidpunkt blev der primært produceret rødvin, men skulle der præsenteres hvidvin for de høje herrer i Rom kom det ofte fra Penedes.

  Regionen undslap ikke de paneuropæiske ødelæggelser af vinlus-pesten og resultatet af vinlusens hærgen var en storstilet ændring i de fremherskende druetyper fra rød til næsten udelukkende hvid. Dette ledte igen til den første Cava-produktion i 1870'erne. Siden da har røde sorter genvundet noget terræn, men er fortsat en relativt lille del af den regionale produktion.

  Classic Penedes – lokale bobler. efter enkelte kvalitets principper.

  De mousserende vine der produceres i DO Penedes, er lavet under følgende principper der i 2014 præsenteret for at fremme produktionen og sikre kvaliteten.

  100% Økologisk – DO Penedes var det første DO til at kræve 100% økologisk produktion af mouserende vin

  100% Penedes – Alle druer i vinen er fra Penedes området

  100% Reserva – Vinene skal være mindst 15 måneder i vinkælderen.

  Classic Penedes bliver lavet på samme måde som Cava, og helt specifikt undgår producenter fra Penedes at brande deres mousserende vin som Cava, for at lægge afstand til Cava navnet, som vel (på mange måder fejlagtigt) mest er kendt for at være et billigere alternativ til Champagne. Stolte traditioner

  Vinregionen Penedes er opdelt i tre primære underzoner:

  Alt Penedès / Upper Penedes - den inderste og mest bjergrige underzone, karakteriseret ved lavt udbytte og høj kvalitet. Her produceres der meget cava.

  Penedès Central / Middle Penedes- beliggende mod sydvest og produceres størstedelen af ​​Penedes samlede volumen

  Baix Penedès – Lower Penedes - omfatter primært lavtliggende kystområder

  Penedès er ankedt for at være fyldt med innovative vinmarker og vingårde. I 1970'erne blev Penedes det første område i Spanien, der rigtigte brugte rustfrit ståludstyr og koldgæring. Siden da har Penedès-producenterne lavet fremragende moderne vine, der blander indfødte med franske varianter.

  Der er hundredvis af uafhængige producenter, hvoraf den mest er Bodegas Torres, under ledelse af Miguel Torres. Vi vil også fremhæve de anerkendte cava-producenter Freixenet, Juvé y Camps og Codorníu. Der er mange mindre, familieejede vinproducenter i Penedes-regionen, hvor der produceres vine af høj kvalitet, men i mindre mængder. Et eksempel på disse producenter er Cavas Bolet

  Terroir & Klima

  I Penedes er der middelhavsklima, her er varmt og mildt, og på grund af Garraf Massif omkring området ligger de godt beskyttet for kolde vinde.

  Penedès har flere mikroklimaer, præget af både de store højdeforskelle og havets nærhed. Baix Penedes er mildere på grund af afstanden til havet. Alt Penedes har mere nedbør og større forskelle mellem maksimum- og minimumstemperaturer. Penedès Central er en blanding af de to mikroklimaer fra Baix Penedes og Alt Penedes.

  Druer, Vin & Mad i Penedes

  I Penedes bliver der overordnet set produceret 70% hvide druer og 30% røde druer.

  Den helt store lokale helt (hvis en drue kan være en helt) er Xarel.lo (CA rello), Xarel.lo er den mest plantede druesort i DO Penedès med over 700 hektar vinstokke. Den tilpasser sig godt til det udfordrende terroir og klimaet i Penedès. Xarel.lo  er modstandsdygtig overfor både tørke og varme, og kvaliteten af den vin der kommer i sidste ende forbedres i gamle vinstokke.

  I lavlandet Baix Pendes blever der primært dyrket Garnacha og Carineña og den hvide drue Macabeo. 

  I Penedes Central bliver der produceret rødevine af Cabernet Sauvignon, Merlot og Tempranilo og hvidvine af Parellada og Xarel-Lo. 

  I højlandet Alt Penedes er det Pinot Noir, Cabernet Franc og Chardonnay.

  Penedes leverer noget fantastisk vin som spænder bredt over mouserende-, hvid- og rødvin. Dette afsnit har vi dedikeret til at give inspiration til hvordan du kan matche Classic Penedes (mouserende vin) til din mad.

  Helt generelt er Classic Penedes (og andre mouserende spanske vine) enormt madvenlige vin, de kan parres med stort set alt. 

  Vi anbefaler Classic Penedes til stenbiderrogn eller tacos med fisk og avocado. Eller bare hvis du skal have lidt bobler til lille anretning med salte mandler og oliven.

  Det er dog en god ide at overveje sødmeniveauet når du vælger en madsammensætning. Der er 4 vigtige smagsaspekter at overveje, når det kommer til Classic Penedes-parringer.

  Syreniveau i mad

  Øger opfattelsen af ​​krop, sødme og frugtighed i vin.

  Formindsker opfattelsen af ​​syre i vinen.

  En god tommelfingerregel er at matche syreindholdet i maden til vinens syreindhold.

  Classic Penedes har som de fleste mousserende vine, generelt et højt syreniveau.

  Classic Penedes med mindre sukker (er et godt match til retter med højere syrlighed eller tungere retter, da syren hjælper med at skære igennem retten og boblerne renser ganen.

  Salt i mad

  Øger kropsopfattelsen i vin.

  Formindsker opfattelsen af ​​bitterhed og syre i vin.

  Salt mad er fænomenal med mousserende vin, punktum. Saltet forstærker vinens krop og udligner samtidig den høje syre, så andre aspekter af vinen skinner.

  Kort sagt, Classic Penedes er et godt match til salt mad

  Sødme i mad

  Øger opfattelsen af ​​syre, bitterhed og alkohol i vin.

  Formindsker opfattelsen af ​​sødme, krop og frugtighed i vin

  Hvis du har en ret med søde undertoner, søde frugter, eller en dessert, så sæt sammen med en Classic Penedes med højt sukker indhold

  Fedt i mad

  Tunge retter med en god portion fedt er et godt par til Classic Penedes.

  Syren vil skære igennem eller være med til at balancere en tungere ret.

  Classic Penedes, der har mere sødme, kan have mere en komplementær effekt til en tungere ret.